Στην παιδική ηλικία η υψηλή πίεση που μπορεί να παρουσιάζεται, φαίνεται να δημιουργεί κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου κατά την ενηλικίωση.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα οι 50άρηδες που είχαν υψηλή πίεση στην παιδική ηλικία, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA). Όπως λένε οι ερευνητές, η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει τον αντίκτυπο της πίεσης στην παιδική ηλικία με την μακροπρόθεσμη καρδιολογική υγεία.
Παρακολουθώντας από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, διαπίστωσαν πως όσο πιο υψηλή ήταν η πίεσή τους στα 7 τους χρόνια, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από καρδιολογικά αίτια.
«Μας εξέπληξε ο τόσο μακροχρόνιος αντίκτυπος της υψηλής πίεσης στην παιδική ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alexa Freedman,επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, του Σικάγου.
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 37.801 εθελοντές. Είχαν γεννηθεί μεταξύ 1959 και 1965. Όταν ήσαν 7 ετών, οι επιστήμονες είχαν μετρήσει την αρτηριακή πίεσή τους. Εκείνη την εποχή, το 21% είχαν διαγνωσθεί με υπέρταση. Πολλοί άλλοι είχαν πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά όρια για την ηλικία τους.
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους έως ότου έγιναν 52-55 ετών. Στο μεσοδιάστημα, οι 487 πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια και άλλοι 2.242 από άλλες αιτίες.
Ευρήματα από την έρευνα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην πίεση κατά την παιδική ηλικία και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιολογικά αίτια. Μάλιστα ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος όχι μόνο για τα παιδιά που ήδη από τότε είχαν υπέρταση, αλλά και για όσα είχαν πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, η υπέρταση στην παιδική ηλικία συσχετίσθηκe με 40-50% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιολογικά αίτια. Αντίστοιχα, τα παιδιά που είχαν πίεση στα ανώτατα φυσιολογικά επίπεδαδιέτρεχαν κατά 13-18% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την αιτία της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης, τονίζουν οι ερευνητές.
Η υπέρταση αρχίζει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν έως πριν από λίγα χρόνια οι ειδικοί. Επομένως ο προληπτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης πρέπει να αρχίζει στην παιδική ηλικία ώστε να λαμβάνονται εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.