σχέδιο για τον εμβολιασμό

Η μέρα έναρξης των εμβολιασμών ήταν μέρα γιορτής για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τη δημόσια υγεία, όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια η κ. Θεοδωρίδου εμβολιάστηκε αυτή την Κυριακή και μοιράστηκε τα συναισθήματά της, ευχόμενη να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που δεν θα εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες ποσότητες εμβολίων.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα να λάβουν το εμβόλιο και εξήγησε γιατί και πώς καταρτίστηκε αυτή η «σειρά» στη λήψη του εμβολίου.

Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο είναι τα εξής:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Όσοι έχουν μεγάλη ηλικία συνήθως νοσούν βαριά και άρα έχουν προτεραιότητα.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Αυτό το κριτήριο αφορά ξεκάθαρα τους υγειονομικούς.
  • Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
  • Υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Στη σειρά αυτή δεν περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες και δοκιμές εμβολίου σε ανηλίκους, οι οποίοι ευτυχώς νοσούν πολύ πιο ήπια.

Τι γίνεται με τις αλλεργίες και το εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι οι αλλεργίες από εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, συγκεκριμένα μόνο 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις.

Η κ. Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική και επισήμανε ότι όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με ασφάλεια.

Μόνο όσοι αλλεργικοί παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν γνώμη γιατρού ή/και αλλεργιολόγου πριν τον εμβολιασμό τους.

Για το θέμα των μεταλλάξεων

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κοροναϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Η ίδια δήλωσε τη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές απέναντι και στις μεταλλάξεις του ιού και δεν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. «Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Εμβολιάστηκαν 471 άτομα
Ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης
Ξεκίνησαν χτες στη χώρα μας οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού.
Συνολικά στα νοσοκομεία της Αθήνας έχουν εμβολιαστεί 471 άτομα, εκ των οποίων, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ένας παρουσίασε αλλεργική αντίδραση, η οποία ωστόσο αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Σήμερα η μεγάλη παρτίδα

Σήμερα  η Ελλάδα παραλαμβάνει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer, 83.850 δόσεων, που θα κατανεμηθεί στα πέντε αποθηκευτικά σημεία, ώστε να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19.  «Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας- και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Yπ. Υγείας. Επιπλέον, «στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις της Moderna που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Σε αυτές θα προστεθούν και παραδόσεις από την AstraZeneca, εάν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο της Ε.Ε.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στα πέντε νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινούν στα τέσσερα νοσοκομεία της περιφέρειας (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας).

Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις του εμβολίου, όσες παρέλαβαν και τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως πληθυσμού της κάθε χώρας. Η αποθήκευσή τους έγινε σε κεντρικό σημείο στην Αττική σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και από εκεί διανεμήθηκαν στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής και χθες έγινε η διανομή στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας. Μέχρι τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας εμβολιάστηκαν στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα.