Αγώνας δρόμου για την αύξηση των χειρουργείων με απόφαση Χρυσοχοΐδη
Αγώνας δρόμου για την αύξηση των χειρουργείων με απόφαση Χρυσοχοΐδη

«Θα παρακολουθώ προσωπικά τις εξελίξεις στο Βενιζέλειο» είπε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης τρέχει να υπογράψει στο «παρά πέντε», δηλαδή σήμερα, τις συμβάσεις με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους  που πιάνουν δουλειά από αύριο στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού, απο αύριο Τετάρτη οι χειρουργικές αίθουσες του Βενιζελείου αυξάνονται καθημερινά από 2 σε 4 ώστε το νοσοκομείο να μην καλύπτει μόνο τα επείγοντα περιστατικά, κάτι που συμβαίνει το τελευταίο δίμηνο.

Όπως είπε στην «Π» ο διευθυντής του Χειρουργικού τομέα  Ευθυμίος Καρακώστας, ο οποίος με απόφαση του υπουργού Υγείας τοποθετείται στην θέση του προσωρινού διοικητή του νοσοκομείου, «οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι που υπογράφουν σήμερα τις συμβάσεις συνεργασίας,  θα εναλλάσσονται».

Ωστόσο οι συμβάσεις αυτές αφορούν υπηρεσίες συνολικά ενός τριμήνου και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στην συνέχεια, αφού το νοσοκομείο μετά την παύση της διοίκησης με απόφαση Χρυσοχοΐδη, ουσιαστικά έχει μείνει «ακέφαλο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, σχετικά με την τοποθέτηση του κ.Καρακώστα αφού ο νόμος ορίζει ότι αν παυθεί η διοίκηση, αναλαμβάνει ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλαδη ο κ. Λυδάκης.

Ο ίδιος  όμως αρνήθηκε λίγες μέρες μετά την τοποθέτησή του να παίξει αυτό αυτό το ρόλο αφού η διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης συνεχίζει να υποχρεώνει γιατρούς του Βενιζελείου να πηγαίνουν για εφημερίες στο Ρέθυμνο.

Επιπλέον στο νοσοκομείο  δεν είχε κοινοποιηθεί μέχρι χθες επίσημα η απόφαση για την παύση της διοίκησης, ούτε η ανάθεση της θέσης στον κ. Καρακώστα.

«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας μετά την παραίτηση Λυδάκη.

Το υπουργείο Υγείας προσθέτει ότι η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων στο Βενιζέλειο ξεκινά αύριο Τετάρτη, όπως είχε αποφασιστεί και άμεσα προκηρύσσονται, με διαδικασίες fast track, όλες οι θέσεις γιατρών ειδικοτήτων  που χρειάζονται άμεσα στο νοσοκομείο. «Το υπουργείο Υγείας δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου προκειμένου όλοι να εκτελούν τα νόμιμα καθήκοντά τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

“Σήμερα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους” είπε στην “Π” ο προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου Ευθύμιος Καρακώστας

«Ανησυχούμε για τις εξελίξεις» λέει ο Ιατρικός Σύλλογος

«Με ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και δυστυχώς δεν διαβλέπουμε το πλάνο το οποίο θα οδηγήσει στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.  Τα «εντέλλεσθε» σαφώς και δεν αποτελούν λύση, αλλά διαιώνιση του προβλήματος και εφόσον συνεχισθούν προβλέπουμε ότι θα αποδιοργανώσουν σύντομα τη λειτουργία και των υπολοίπων Παθολογικών Κλινικών», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα για έμπρακτες αποδείξεις από το υπουργείο για το σχέδιο λειτουργίας του ΕΣΥ και για τα μέτρα άμεσης ανάταξης των προβλημάτων».