στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου

Μετά από 10 χρόνια “λουκέτου”, λόγω έλλειψης προσωπικού, ανοίγει σήμερα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, 8 κλινών, που θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης.
Ο κ. Γιώργος Μοσχοβάκης

“Αυτή η μονάδα, που δεν υπήρχε εδώ και μια δεκαετία, είναι απαραίτητη στα ΤΕΠ” μας είπε ο αναπλ. διοικητής του Βενιζελείου Γιώργος Μοσχοβάκης.

Οπως εξήγησε, εκεί θα παραμένουν για παρακολούθηση ασθενείς των οποίων οι εξετάσεις είναι “διφορούμενες” και δεν επιτρέπουν στους γιατρούς να αποφασίσουν να τους δώσουν εξιτήριο ούτε όμως να αποφασίσουν τη νοσηλεία τους.

Ο κ. Μοσχοβάκης είπε ότι το 2017 από τα ΤΕΠ εξυπηρετήθηκαν 97.000 ασθενείς και ο μέσος χρόνος αναμονής για να εξεταστούν από γιατρό είναι 2 ώρες.

Στην Αγγλία η αναμονή είναι 4 ώρες

Ο ίδιος σχολίασε ότι η αναμονή δεν είναι μεγάλη εάν σκεφθεί κάποιος τον μεγάλο όγκο των ασθενών και το γεγονός ότι για παράδειγμα στα αντίστοιχα ΤΕΠ της Αγγλίας η αναμονή είναι 4 ώρες.

Μόνο 3 στους 10 χρειάζονται ΤΕΠ

Το πρόβλημα, ως γνωστόν, δημιουργείται γιατί η πλειονότητα των ασθενών που πάνε στα ΤΕΠ δεν είναι επείγοντα περιστατικά.

Οπως σημείωσε ο αναπλ. διοικητής, μετρήσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι το 70% των ασθενών θα έπρεπε να απευθυνθούν σε δομή της πρωτοβάθμιας υγείας και όχι στα επείγοντα, αφού δεν είναι επείγοντα αλλά τακτικά περιστατικά.