Δύο μήνες προθεσμία έχουν οι δικαιούχοι πολίτες να επιλέξουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό και να εγγραφούν στο σύστημα, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου δίνεται η δυνατότητα από το υπουργείο Yγείας να βρουν εκείνον που επιθυμούν. Διαφορετικά η πλατφόρμα θα τους εγγράψει αυτομάτως ψηφιακά σε κάποιον που βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους.
Ο θεσμός που ενεργοποιήθηκε για δεύτερη φορά με νέο νόμο που ψηφίστηκε, παρουσιάζει ακόμα δυσκολίες κυρίως επειδή για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από το ιατρικό προσωπικό της χώρας. Ταυτόχρονα η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών ότι θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθιστά τον θεσμό προβληματικό.
Να σημειωθεί ότι ο προσωπικός γιατρός είναι βασικό κλειδί για την ορθή λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν οδηγίες για την καθοδήγησή τους στο σύστημα υγείας.
Ακόμη και σήμερα πάντως πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες δεν έχουν εγγραφεί και δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία το 42,4% των δικαιούχων δεν έχει επιλέξει ακόμη τον δικό του γιατρό.
Προσωπικός γιατρός χωρίς …γιατρούς
Παρότι η κυβέρνηση εδώ και περίπου 3 χρόνια επιχειρεί να αλλάξει την αντίληψη των ιδιωτών γιατρών και να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, μέχρι και σήμερα διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει όπως θεσμικά και οικονομικά, δεν κάνουν ελκυστικό τον θεσμό για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.
Έτσι με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση, όποιος επιθυμεί μπορεί και να επιλέξει ιδιώτη προσωπικό γιατρό αλλά θα τον πληρώνει από την τσέπη του, εάν εκείνος δεν έχει ενταχθεί επισήμως στην πλατφόρμα για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους εγγεγραμμένους πολίτες.
Παρ΄αυτά το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών παραμένει περιορισμένο, αφού με βάση τη λίστα του υπουργείου υγείας οι διαθέσιμοι δεν ξεπερνούν τους 1400. Έτσι κάθε λίγο και λιγάκι εντάσσονται υποχρεωτικά γιατροί από το δημόσιο σύστημα και συγκεκριμένα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι) ώστε να προσφέρουν υποχρεωτικά τις υπηρεσίες τους στους χρήστες.
Ακόμη και αυτή η υποχρεωτικότητα όμως δεν έχει φέρει πάνω από 2800 γιατρούς του δημοσίου στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Από την άλλη περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες Παιδιάτρων οι γονείς, καθώς και το άλλο σκέλος του εγχειρήματος αυτό του προσωπικού Παιδιάτρου, δεν φαίνεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι ιδιώτες Παιδίατροι αρνούνται να συμμετάσχουν αφού δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία διαπραγμάτευση για την αποζημίωσή τους με το υπουργείο υγείας. Έτσι φαίνεται ότι ενεργοποιούνται οι Παιδίατροι του δημοσίου επίσης υποχρεωτικά, οι οποίοι ωστόσο είναι εξαιρετικά λίγοι.
Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr η κεντρική κυβέρνηση που επιδίωκε με κάθε τρόπο να διαφημίσει το εγχείρημα του «δωρεάν γιατρού σε όλους», δεν είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, γι’ αυτό και εξετάζεται να ληφθούν νέα μέτρα.