φάρμακα

Με ελλείψεις σε δεκάδες φάρμακα αλλά και εμβόλια μπήκε ο Σεπτέμβριος.
Οι ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων αφορούν ακόμη και τετραδύναμα παιδιατρικά εμβόλια.

“Οι τιμές των σκευασμάτων στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό έχουν τεράστιες διαφορές. Στη χώρα μας είναι πολύ φθηνά” είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα συγκεκριμένο φάρμακο για τον θυρεοειδή που πωλείται στα ελληνικά φαρμακεία 1 ευρώ, η τιμή του στη Γερμανία είναι 16 ευρώ.

“Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε τις ελλείψεις είναι να ζητήσουμε από τον ΕΟΦ απαγόρευση των εξαγωγών για 2-3 μήνες των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Θα λυθεί το πρόβλημα για ένα μικρό διάστημα μετά όμως θα επανέλθει” σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι μόνο με την εξισορρόπηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη -κάτι που όμως δεν γίνεται- θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως σε πρωτότυπα φάρμακα για τον διαβήτη, διουρητικά, αντιβιώσεις, καρδιολογικά κ.ά. ενώ καταγράφονται ακόμη και σε εμβόλια για παιδιά.

Ο κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης
Ο κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης

“Είτε δεν υπάρχουν είτε μας τα διαθέτουν με το σταγονόμετρο” είπε ο κ. Τσικανδηλάκης.

Όπως αναφέρει το iatronet, σύμφωνα  με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων ανέρχονται σε 104, έναντι 117 τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για 58 φάρμακα για διάφορες παθήσεις (ήταν 68 τον Ιούλιο), 21 νοσοκομειακά φάρμακα (24 τον Ιούλιο), 7 εμβόλια (7 και τον Ιούλιο) και 18 που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ (18 και τον Ιούλιο).

Το θέμα των ελλείψεων δεν είναι μόνον ελληνικό και από το 2016 ερευνάται από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι προσπάθειες για έλεγχο του προβλήματος έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που οφείλονται στη μη τήρηση των ορθών πρακτικών από τους παρασκευαστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΜΑ, οι ελλείψεις μπορεί να οφείλονται σε μία σειρά από αίτια, όπως οι δυσκολίες στις μονάδες παραγωγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των φαρμάκων.

Οι περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Ο EMA μπορεί να εμπλακεί σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν μία έλλειψη φαρμάκου προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ή επηρεάζει πολλά κράτη μέλη.

Οι ρυθμιστικές αρχές εντός και εκτός της Ευρώπης εργάζονται όλο και περισσότερο για να αποτρέψουν τις ελλείψεις και να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους όποτε συμβαίνουν.

Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο για τα φάρμακα επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της έλλειψης φαρμάκων στους ασθενείς με τους εξής τρόπους:

  • Συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες για την επίλυση ζητημάτων παρασκευής και διανομής.
  • Ανταλλαγή πληροφοριών με διεθνείς εταίρους σχετικά με εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Καμπάνια για τα αντιγριπικά εμβόλια

Εντωμεταξύ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου ετοιμάζεται να συμμετέχει τις επόμενες εβδομάδες σε πανελλαδική καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδηλάκη, αυτή τη φορά στόχος είναι να  εμβολιαστούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ζήτησε από το ιατρικό προσωπικό, τις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και παιδιά με χρόνια νοσήματα να εμβολιαστούν. «Τέλος Σεπτεμβρίου είναι το εμβόλιο της γρίπης. Παρακαλώ θερμά όλους να μην φτάσουμε στην καρδιά του χειμώνα και έχουμε άλλου είδους προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.