Στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας βρίσκονται οι νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έως την κοινοτική φροντίδα, την πρόληψη, την αποκατάσταση.
Παρά τη διαχρονική και αδιαμφισβήτητη συμβολή τους, η νοσηλευτική κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η υποστελέχωση, η επαγγελματική εξουθένωση, η αποχώρηση έμπειρων επαγγελματιών και μειωμένη προσέλκυση νέων επιστημόνων στο επάγγελμα.
Οι νοσηλευτές στην χώρα μας είναι οι πιο κακοπληρωμένοι της Ευρώπης και οι συνθήκες της δουλειάς τους είναι πολύ δύσκολες και στα νοσοκομεία της Κρήτης.
Υπολογίζεται ότι οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 1100, ένα πολύ μεγάλο νούμερο που δυσκολεύει ιδιαίτερα την λειτουργία των περισσότερων τμημάτων και κλινικών.
Σε πολλές κλινικές, οι νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν υπεράριθμες βάρδιες, συχνά χωρίς επαρκείς ημέρες ανάπαυσης.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ένας νοσηλευτής αναλαμβάνει πολύ περισσότερους ασθενείς από τα διεθνώς προβλεπόμενα όρια ασφαλείας, γεγονός που αυξάνει τόσο τη σωματική εξουθένωση όσο και τον κίνδυνο λαθών.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την έλλειψη προσωπικού αλλά και τη συνεχή «διαρροή» έμπειρων νοσηλευτών προς το εξωτερικό ή προς τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτές, τα οποία, όπως είπε, θα ανακοινωθούν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα 12 Μαΐου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.
Παραδέχθηκε, δε, ότι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
