Τα προβλήματα είναι καθημερινά, λόγω των οξύτατων ελλείψεων σε προσωπικό και διογκώνονται συνεχώς ,εις βάρος των εργαζόμενων και των ασθενών.
Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζελείου και η τριμελής επιτροπή ιατρών του νοσοκομείου κατήγγειλαν δημόσια την πολιτική υποβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τη 7η Υγειονομική Περιφέρεια.
Υλοποιώντας στην πράξη τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «δεν χρειάζονται δύο δημόσια νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων», όπως λένε, οδηγούν συνειδητά στην απαξίωση του Βενιζελείου, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες του κόσμου και το συνταγματικό του δικαίωμα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην υγεία.
Παραιτήσεις και αγανάκτηση
Περιγράφοντας τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο, μεταξύ άλλων ενημερώνουν τον κόσμο ότι:
• Οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής υπέβαλαν ομαδική παραίτηση, λόγω αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της κλινικής με 4 μόνο ειδικευμένους ιατρούς.
• Η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ ήταν πλήρως ενήμερη, αλλά δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο.
• Αντί να ενισχύσουν το Βενιζέλειο, διόρισαν επικουρικό γιατρό στο ΠΑΓΝΗ, όπου ήδη υπηρετούν 10 πνευμονολόγοι.
Τελικά, τι λειτουργεί στο Βενιζέλειο;
Αναφέρονται στην οριακή λειτουργία τμημάτων:
• Τμήμα νεότερων απεικονιστικών μεθόδων (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος): Υπολειτουργούν.
• Αναισθησιολογικό ,Ακτινολογικό: Χειρουργεία: 3 χειρουργικές αίθουσες κλειστές, λίστες αναμονής εκτός ελέγχου.
• Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: 3 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, 6 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών.
• Στεφανιογράφος: Εκτός λειτουργίας εδώ και 1,5 χρόνο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
• Μετακινήσεις Ιατρών: Παθολόγοι που καλύπτουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν με ΚΤΕΛ με μισή αποζημίωση.
Τα νοσοκομεία γίνονται Κ.Υ. κακής ποιότητας
«Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ και ήδη έχουν μετατρέψει πολλά νοσοκομεία σε κέντρα υγείας αστικού τύπου και μάλιστα κακής ποιότητας, αφού απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες» είπε στην «Π» ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου .
«Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια των ασθενών και των συγγενών τους ,στο νοσοκομείο μας δεν μπορούμε να παρέχουμε την περίθαλψη που χρειάζεται ,ούτε να εκπαιδεύουμε σωστά τους αυριανούς γιατρούς» επεσήμανε η Πόπη Αλμπαντάκη ,μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του Βενιζελείου.
Η «Π» έχει κάνει σειρά δημοσιευμάτων ,επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι σε δεκάδες ιατρεία τα ραντεβού πάνε μέχρι τέλος καλοκαιριού ή τον χειμώνα κι ότι χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν.
Στο Ρέθυμνο βάζουν τους πνευμονολόγους να εφημερεύουν στα επείγοντα
Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χθες και οι γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου που τους στέλνουν με εντέλεσθε για εφημερίες στο ΤΕΠ, που δεν έχει προσωπικό.
«Δεν γίνεται να μας ζητούν να κάνουμε και τους επειγοντολόγους» είπε στην «Π» η πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου Πέλα Νεονάκη η οποία βγήκε μαζί με τους συναδέλφους της να διαμαρτυρηθεί.
«Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει 2 γιατρούς, ενώ θα έπρεπε να έχει 7.
Με ποια λογική δίνουν εντολή στους πνευμονολόγους να εφημερεύουν στο ΤΕΠ. Μήπως ξέρουν να αντιμετωπίσουν μια επιληπτική κρίση ή ένα περιστατικό με εγκεφαλικό;»
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της κ.Νεονάκη η μεγάλη εικόνα είναι μία: Η δημόσια υγεία υποχρηματοδοτείται, υποστελεχώνεται(το νοσομείο Ρεθύμνου έχει 20 κενές θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων) και διαλύεται,για να ωφεληθεί η ιδιωτική.