Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον και τις καιρικές συνθήκες.
Φέρνει και νέες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αναδύονται είναι η εξάπλωση μυκητιασικών λοιμώξεων, όπως η ασπεργίλλωση, οι οποίες προκαλούν εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.
Η ανυπαρξία επαρκών δεδομένων και η αυξανόμενη αντίσταση των μυκήτων στα υπάρχοντα φάρμακα κάνουν την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους πιο δύσκολη από ποτέ.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι μύκητες αυτοί επεκτείνονται σε νέες περιοχές του πλανήτη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία μας, αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων.
Η εξάπλωση των μυκήτων, όπως ο Aspergillus, προβλέπεται να ενταθεί καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ενώ η αντίσταση τους στα υπάρχοντα φάρμακα και η δυσκολία διάγνωσης καθιστούν τη μάχη με αυτές τις λοιμώξεις ακόμα πιο δύσκολη.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει τη μετάδοση αυτών των επικίνδυνων οργανισμών και θέτει σε κίνδυνο περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το φαινόμενο των μυκήτων και η απειλή για την υγεία
Οι μύκητες, όπως ο Aspergillus, είναι παρόντες παντού και αποτελούν μέρος του φυσικού οικοσυστήματος. Από τη μούχλα μέχρι τα μανιτάρια, οι μύκητες αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα όπως το χώμα, το νερό και ο βιολογικός οργανισμός, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο, όπως γράφει το CNN, η επιβλαβής τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς προκαλούν ασθένειες όπως η ασπεργίλλωση, η οποία σχετίζεται με σοβαρές λοιμώξεις στους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Κάθε χρόνο, οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούν περίπου 2,5 εκατομμύρια θύματα. Αλλά η έλλειψη επαρκών δεδομένων καθιστά δύσκολη την πλήρη εκτίμηση της πραγματικής κλίμακας του προβλήματος, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η πραγματική αριθμητική μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη.
Η αντοχή των μυκήτων και η κλιματική κρίση
Η κλιματική κρίση προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των μυκήτων σε νέες περιοχές. Όπως αναφέρει μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, οι διάφορες ποικιλίες Aspergillus θα επεκταθούν σε νέες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, Ευρώπης, Κίνας και Ρωσίας, εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτή η εξάπλωση μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα ασπεργίλωσης και να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εκείνους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η αντοχή των μυκήτων στα αντιμυκητιακά φάρμακα είναι επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπάρχουν μόνο τέσσερις κλάσεις αντιμυκητιακών φαρμάκων διαθέσιμα, και η συνεχής αντοχή τους καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη θεραπεία.
Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ανακάλυψη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτών των απειλητικών λοιμώξεων.
Διατροφή και οικοσυστήματα σε κρίση
Εκτός από τις απειλές για τη δημόσια υγεία, η εξάπλωση των μυκήτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και για την ασφάλεια των τροφίμων. Ο Aspergillus flavus, μια ποικιλία που προτιμά τις θερμές τροπικές περιοχές, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων, καθώς μολύνει καλλιέργειες και προκαλεί μεγάλες ζημιές στη γεωργία.
Η επιδημία των μολύνσεων αυτού του μύκητα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς οι καλλιέργειες κινδυνεύουν να καταστραφούν από την μύκητα.
Επιπλέον, η αυξανόμενη θερμοκρασία της γης ενδέχεται να επιτρέπει στους μύκητες να επιβιώνουν καλύτερα στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μύκητες μπορούν να επιβιώσουν σε πιο ζεστά περιβάλλοντα, γεγονός που καθιστά τις λοιμώξεις πιο επικίνδυνες και δύσκολα διαχειρίσιμες για τους ανθρώπους.
Πηγή: news247.gr