εμβολιασμός ηλικιωμένη

Σε εγρήγορση για παράλληλα επιδημικά κύματα κοροναϊού και γρίπης βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στα συστήματα υγείας εφόσον ενσκήψει η «διπλή απειλή» και υπενθυμίζουν την ανάγκη να υψωθεί ισχυρό ανάχωμα με τον πλέον σίγουρο τρόπο: τον εμβολιασμό των πολιτών.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό – στόχο και κινδυνεύουν πολλαπλάσια σε σύγκριση με τους νεότερους με σοβαρή λοίμωξη ή και θάνατο λόγω της Covid-19 ή της εποχικής γρίπης. Εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες, κινδυνεύει όμως και το σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση λόγω κοροναϊού και γρίπης.

Ανησυχία προκαλεί στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές η αντίληψη που βρίσκει έδαφος ότι η πανδημία κοροναϊού έχει τελειώσει, δημιουργώντας έτσι μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, όπως και η στάση αναμονής που διατηρούν πολλοί ηλικιωμένοι ως προς τον εμβολιασμό παρότι είναι ακάλυπτοι έναντι σοβαρής λοίμωξης κοροναϊού.

Τα στοιχεία για όσους έχουν κάνει τα επικαιροποιημένα εμβόλια στη χώρα  μας σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» είναι απογοητευτικά: την ενισχυμένη δόση με τα εμβόλια που καλύπτουν και την Omicron ή τις υποπαραλλαγές της ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν λάβει μόλις 152.500 ενήλικες, εκ των οποίων οι 113.400 είναι άνω των 65 χρόνων. Έχουν προγραμματιστεί άλλα 48.698 εμβολιαστικά ραντεβού, εκ των οποίων τα 36.441 αφορούν πολίτες άνω των 65 ετών.

Συνολικά, τη δεύτερη αναμνηστική δόση έχουν κάνει 681.776 πολίτες εκ των οποίων οι 586.456 είναι άνω των 60 ετών. Πρόκειται για το 19,1% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Συνεπώς, το 80,9% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 60 χρόνων παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο έναντι της μόλυνσης και της βαριάς νόσου.

Ανάλογο είναι το ποσοστό κάλυψης με τη δεύτερη ενισχυτική δόση και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), δεύτερη αναμνηστική δόση έχει κάνει το 17,8% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 60 ετών και άνω.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το κύμα των ασθενών από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα προς τα νοσοκομεία θεωρείται βέβαιον. Είναι άλλωστε η ομάδα του πληθυσμού που πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα σε ζωές. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 33.426 θάνατοι. Το 96% είχε ηλικία άνω των 70 χρόνων ή/ και υποκείμενο νόσημα.

Από τον εφετινό χειμώνα, πάντως, η διαχείριση του επιδημικού κύματος κοροναϊού περιλαμβάνει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη. Όπως είχε γράψει από τον περασμένο Ιούλιο το ΘΕΜΑ, στη νοσηλεία των ασθενών covid θα έχουν ενεργό ρόλο και οι ιδιωτικές κλινικές.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, τα ιδιωτικά νοσοκομεία καλούνται πλέον να κρατούν τους ασθενείς covid αντί να τους παραπέμπουν στο ΕΣΥ όπως γινόταν έως τώρα. Οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και είναι θετικοί στον κοροναϊό θα διακομίζονται σε ΜΕΘ covid του ΕΣΥ.

Πότε αναμένεται  το κύμα της γρίπης

Η εποχική γρίπη φέτος μας αιφνιδίασε, καθώς κρούσματά της καταγράφηκαν κι εκτός χειμερινής περιόδου. Ο ιός της γρίπης έκανε ένα μικρό ξέσπασμα στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων κάτω των 40 το θερινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες ασθενείς και μερικούς νοσηλευόμενους.

Με ανησυχία αναμένουν οι επιστήμονες και το χειμερινό ξέσπασμά της, γι αυτό και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η χώρα μας θα παραλάβει συνολικά περί τα 4,3 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ποσότητα ικανή για την κάλυψη των ευάλωτων και των ηλικιωμένων και όλων των ειδικών ομάδων του πληθυσμού έναντι της γρίπης. Ήδη σημαντική ποσότητα βρίσκεται στα φαρμακεία και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν συνταγογραφηθεί.