Τα αγχολυτικά προκαλούν εξάρτηση, λέει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

αγχολυτικά - αντικαταθληπτικά χάπια

Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνίες, ταχυκαρδία, συχνές κρίσεις πανικού. Ένα σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού απευθύνεται στους ειδικούς, για να αντιμετωπίσει  αγχώδεις διαταραχές και πολλοί απ’ αυτούς φεύγουν με μια συνταγή για αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά στην τσέπη.

Ο κ. Αλέξανδρος Βγόντζας
Ο κ. Αλέξανδρος Βγόντζας

“Το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος ζητάει βοήθεια είναι σίγουρα θετικό. Το αρνητικό είναι ότι οι γιατροί συνταγογραφούν αγχολυτικά, τα οποία για παράδειγμα στην Αμερική έχουν απαγορευθεί γιατί προκαλούν εξάρτηση, στην Ελλάδα όμως κυκλοφορούν κανονικά” είπε στην “Π” ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Βγόντζας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εξάρτηση και μπορούν να αντικαταστήσουν τα αγχολυτικά ,για περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών ,σε μικρότερη δοσολογία.

Ο κ. Βγόντζας είπε ότι οι περισσότεροι ζητούν να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο υπάρχει και μια μερίδα ασθενών που δεν θέλουν φάρμακα και προτιμούν να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματός τους, στην ψυχοθεραπεία.

Τι βοηθάει την ψυχολογία μας

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής επισημαίνει ότι την καλή ψυχολογία ενισχύει η καθημερινή άσκηση, η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος, η άντληση ευχαρίστησης από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, την οικογένειά μας, τους φίλους, την εργασία μας.

“Αν μας την “βαράει” ο/η σύζυγός μας, η δουλειά μας, οι παρέες μας, σίγουρα αυτό δεν βοηθάει” υπογράμμισε ο ψυχίατρος τονίζοντας πως οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο, στην ψυχική μας υγεία.