Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους
Οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Τα εμβόλια μάς προσφέρουν κάλυψη και από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, τονίστηκε κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι οι μεταλλάξεις είναι το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση. «Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα ισχυρής προσφοράς κατά των μεταλλάξεων. Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες» τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και έχουν δημιουργηθεί ομάδες παρακολούθησης.

Μένει στο πλάνο των εμβολιασμών η χώρα

Την ώρα που αρκετές χώρες αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, αυξάνοντας το χρόνο λήψης μεταξύ των δύο δόσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται, η Ελλάδα φαίνεται πως μένει πιστή στο αρχικό πλάνο.

Η κ. Θεοδωρίδου, διαμήνυσε πως μια τέτοια τακτική δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας σχεδιασμού που είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών που έχουν αποδώσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με αυτό το σχήμα.

«Συγκινητική» η προσέλευση των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και «χωρίς» ανεπιθύμητες παρενέργειες, υπογράμμισε.

Όπως είπε, η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται, αυστηρά σε 21 μέρες, η δεύτερη δόση.

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την ανοσία του ατόμου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι περισσότερες αστοχίες είναι στις πρώτες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

Πάντως, σημείωσε ότι η πρώτη δόση βοηθά αυτούς που τελικά μολύνονται να μην νοσήσουν σοβαρά και ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί «μετά την οξεία φάση και την ανάρρωσή τους».

Κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων

Αποκαταστάθηκε η παράδοση των εμβολίων της Pfizer στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα παρέλαβε χθες 100.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις δόσεις από κάθε εταιρεία που αναμένει η χώρα μας, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Αναλυτικά, όπως είπε, έως τα τέλη Φεβρουαρίου περιμένουμε 815.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουμε λάβει έως 1.415.000 δόσεις συνολικά από την αρχής.

Όσον αφορά στα εμβόλια της AstraZeneca, η Ελλάδα αναμένει 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις.

Ακόμα, από την εταιρεία Moderna αναμένουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις τον Μάρτιο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ελλάδα έχοντας αυξήσει την δυναμική και τον ρυθμό των εμβολιασμών έχει καταφέρει σε κυλιόμενο μέσο όρο μιας εβδομάδας να βρίσκεται στην 10η θέση των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

 

Moderna: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό  στις μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική

Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κοροναϊού απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, διαβεβαίωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται σε μια περίοδο ανησυχίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις.

Πάντως, η Moderna σημειώνει ότι το εμβόλιο μπορεί να λειτουργεί, αλλά παράγει λιγότερα αντισώματα κατά της μετάλλαξης που βρέθηκε στη Νότια Αφρική. Ως εκ τούτου, εργάζεται στην ενίσχυση του εμβολίου και στις απαραίτητες αναπροσαρμογές.

Γιατί η εταιρεία προχωρά σε ενισχύσεις

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna Dr. Tal Zaks ανέφερε ότι το εμβόλιο θα ενισχυθεί προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. «Δεν ξέρω αν το χρειαζόμαστε κι ελπίζω να μην το χρειαστούμε» είπε.

H Moderna παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης που χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και δύο πιθήκους, που είχαν επίσης εμβολιαστεί.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία δεν είχε κανένα αντίκτυπο στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιουργούνται στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, στο μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Νότια Αφρική υπήρξε μείωση εξαπλάσια σε αυτά τα επίπεδα.

Η Moderna ωστόσο καθησυχάζει ότι και σε αυτήν την περίπτωση, τα αντισώματα «παραμένουν πάνω από τα επίπεδα προστασίας».

Για την έρευνα, η Moderna συνεργάστηκε με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νόσων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί ή αξιολογηθεί από επιστήμονες, αλλά έχουν υποβληθεί στο bioRxiv, που δημοσιεύει προκαταρκτικές μελέτες στο διαδίκτυο.