Τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει (και) η καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φθάσει πια στο απροχώρητο.
Οι εργαζόμενοι περιγράφουν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε καθημερινή βάση, όταν σε 50 και πλέον ασθενείς, αντιστοιχούν μόλις 2 νοσηλευτές ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς περιμένουν για εισαγωγή στο σαλόνι της κλινικής…
Γι’ αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση ενίσχυση της κλινικής με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και τη δημιουργία τμήματος επεμβατικών πράξεων με επαρκώς στελεχωμένο προσωπικό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου, αναφέρει:
“Η Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπως και το σύνολο των κλινικών τμημάτων, λειτουργεί εδώ και χρόνια με προσωπικό ασφαλείας, με δύναμη πολύ κατώτερη των διεθνών προδιαγραφών και των πραγματικών αναγκών.
Τα τελευταία χρόνια η κλινική έχει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ασθενών που χρήζουν εξειδικευμένεις εξετάσεις και επεμβάσεις, με σημαντική άνοδο κυρίως των στεφανιογραφιών, καθώς και των περιστατικών του Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου (μελέτες, απινιδωτές, βηματοδότες). Η καθημερινή δύναμη των νοσηλευόμενων κυμαίνεται από 45 έως 56 ασθενείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς περιμένουν εισαγωγή στο σαλόνι της κλινικής, ενώ συχνά προστίθενται πρόχειρα κρεβάτια, μετατρέποντας στην πράξη την κλινική από δύο κλινικές σε μία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ποιότητα της νοσηλείας.
Και ενώ αυτή η εκρηκτική ανάπτυξη θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανάλογη ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο αριθμός των μόνιμων νοσηλευτών μειώνεται συνεχώς. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και τη ζωή των ασθενών, όταν στην απογευματινή βάρδια αντιστοιχούν δύο νοσηλευτές και ένας βοηθός νοσηλευτή για περίπου 50 ασθενείς, ενώ στη νυχτερινή βάρδια παραμένει ένας νοσηλευτής με έναν βοηθό για τον ίδιο αριθμό ασθενών.
Η συνολική δύναμη της κλινικής αποτελείται από μόλις 6 μόνιμους νοσηλευτές, 4 ειδικευόμενους (που εναλλάσσονται), 4 επικουρικούς νοσηλευτές και 6 βοηθούς νοσηλευτών (4 μόνιμοι και 2 συμβασιούχοι), οι οποίοι καλούνται να καλύψουν βάρδιες σε 24ωρη βάση. Πρόκειται για συνθήκες εξόντωσης του προσωπικού και σοβαρής υποβάθμισης της παρεχόμενης φροντίδας.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άμεση ενίσχυση της καρδιολογικής κλινικής με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό
Άμεση δημιουργία τμήματος επεμβατικών πράξεων με μόνιμο και επαρκώς στελεχωμένο προσωπικό
Η ασφάλεια των ασθενών και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν είναι διαπραγματεύσιμες”.
