ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων του κοροναϊού κατεβαίνει επικίνδυνα! Το παραπάνω τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Όπως επεσήμανε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, η μέση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 46 έτη.

“Εδώ και 15 μέρες, έχουμε αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ηλικιακές ομάδες από 35 έως 54 έτη. Είναι στοιχεία που μας προβληματίζουν” τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων ασφαλείας.

«Τα περισσότερα νέα κρούσματα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 7 μέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες δυτικής Αττικής, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν την «προσοχή τους στραμμένη στην Αττική που είναι μια πολύ μεγάλη Περιφερειακή Ενότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται η νόσος».

“Η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται, παραμένει καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας” τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 657 επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

“Η χώρα μας  κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει σε μερική κανονικότητα” σημείωσε, ευχαριστώντας το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και τους πολίτες, ζητώντας υπομονή και αντοχή.

“Προσπαθούμε να έχουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό τεστ. Ξεκινήσαμε 800 τεστ στην έναρξη της πανδημίας, και φτάσαμε σε ρεκόρ 41.000 τεστ” διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

“Το εμβόλιο της Pfizer έχει ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω της βαθιάς κατάψυξης, εκπονείται σχέδιο, και στον χρόνο τους θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις” σημείωσε.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο

Χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και για τα ίδια τα εμβόλια κατά του κοροναϊού έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 65.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας και πως δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες ή απειλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, η κ. Τσολιά έδωσε απαντήσεις για κοινές απορίες και προβληματισμούς για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, για τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, ανέφερε ότι υπήρχε γνώση και κλινική εμπειρία πολλών ετών για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA. Η εμπειρία από τα εμβόλια αυτά μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες στα εμβόλια.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Η κ. Τσολιά υπήρξε καθησυχαστική για τις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κοροναϊού, οι οποίες, όπως είπε, είναι σπάνιες. Σε έρευνα που έγινε στους 1,8 εκατ. πρώτους εμβολιασμούς, διαπιστώθηκε ότι εμφανίστηκαν αναφυλακτικές αντιδράσεις σε 1 άνθρωπο ανά 90.000. Τα υπόλοιπα εμβόλια εμφανίζουν τέτοιες αντιδράσεις σε 1 άτομο ανά 1 εκατομμύριο.

Όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά της Covid-19. Γενικότερα, η ύπαρξη ιστορικού αλλεργίας σε εμβόλιο ή φάρμακο δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη νοσήσει;

Επιπροσθέτως, η κ. Τσολιά τόνισε πωςδιαπιστώθηκε ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 συμπτωματική ή μη ασυμπτωματική. Βέβαια, η φυσική ανοσία διαρκεί 3 με 6 μήνες, γι’ αυτό συστήνεται τα άτομα που έχουν νοσήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους κατά 3 μήνες για να έχουν άλλοι προτεραιότητα στο εμβόλιο.

Για τις έγκυες, ο κίνδυνος νόσησης είναι χαμηλός αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου και κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Πάντως, κατά τις δοκιμές εμβολιάστηκαν γυναίκες που διαπιστώθηκε μετά ότι ήταν έγκυες. Επίσης, καθησυχαστικά ήταν τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου της Moderna σε πειραματόζωα.

Δεν είναι γνωστό πώς επηρεάζει το εμβόλιο τις γυναίκες που θηλάζουν βρέφη και τα ίδια τα παιδιά τους, αλλά δεν αναμένεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα.