Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώνουν επιστημονική Ημερίδα με θέμα:
“Τα προβλήματα από το αλκοόλ και η σύγχρονη αντιμετώπισή τους”.
Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, αίθουσα Καστελλάκη, από 9π.μ. έως 4μ.μ.
Η ημερίδα απευθύνεται σε: Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ, επαγγελματίες Υγείας (γιατρούς: γενικούς ιατρούς, ψυχιάτρους, παθολόγους, γαστρεντερολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας), εκπαιδευτές επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκή κοινότητα, στελέχη κοινωνικών, νοσηλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αλληλοβοήθειας της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη εκπαίδευσης Α/Βαθμιας, Β/Βαθμιας, Γ/άθμιας, στελέχη φορέων της τοπικής κοινωνίας (πολλαπλασιαστές γνώμης), πολίτες που συμμετέχουν σε ομάδες αυτοβοήθειας (ΚΟΠΑ, ΑΑ, τοπικές συλλογικότητες πολιτών), φοιτητές και σπουδαστές επαγγελμάτων υγείας και κοινωνικής εργασίας.
Τι προκαλεί
Όπως σημειώνεται:
“Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 200 παθήσεις όπως, κίρρωση του ήπατος, χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνους, καρδιαγγειακές νόσους, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Συχνά, παράλληλα με την πάθηση που σχετίζεται με το αλκοόλ συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις: το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ πάσχει από τουλάχιστον μία επιπλέον συνοδό πάθηση. Δυστυχώς, μόνον ένας στους πέντε ασθενείς με πρόβλημα από το αλκοόλ θα ζητήσει βοήθεια. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το αλκοόλ θα πρέπει να ασχοληθούν διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας.
Επιπλέον όμως είναι απαραίτητη και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, του εργασιακού περιβάλλοντος και η δράση των ομάδων αυτοβοήθειας. Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, εκτός από την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, επηρεάζουν και τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και την γενικότερη συμπεριφορά. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα ατυχήματα.
Η αιτιολογία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ είναι πολυπαραγοντική. Για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση θα πρέπει να γνωρίζουμε το βιοψυχοκοινωνικό προφίλ του κάθε ασθενούς. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι ένα ζητούμενο στις διαταραχές χρήσης αλκοόλ.
Επομένως, τα συστήματα ταξινόμησης ξεχωριστών τύπων ασθενών είναι απαραίτητα για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση των ειδικών”.