HPV και καρκίνος: Γιατί αφορά και τα δύο φύλα – Το προφίλ των ασθενών στην Ελλάδα

Αύξηση παρουσιάζει ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα, που σχετίζεται με τον ιό HPV, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Αμάντα Ψυρρή, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 28 Απριλίου.

Τα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη ORPHEAS, η οποία εκτίμησε την επίπτωση στον ελληνικό πληθυσμό, για τα έτη 2017-2022. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 52% των περιστατικών καρκίνων του στοματοφάρυγγα ήταν θετικό στον HPV.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά άνδρες, συνήθως μη καπνιστές, ενώ στο προφίλ περιλαμβάνεται και η κατάχρηση αλκοόλ. Όσο για το χρόνο της λοίμωξης, αυτή μπορεί να έχει συμβεί ακόμα και 30 χρόνια πριν από την εμφάνιση καρκίνου. Ο πιο συχνός υπότυπος είναι ο HPV 16, όπως και στον σχετιζόμενο με HPV καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επειδή ο HPV είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός. Μάλιστα, παρατηρείται σε ζευγάρια να είναι θετικοί και οι δύο στον ιό HPV, στους άνδρες να ανιχνεύεται στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας και στις γυναίκες να εντοπίζεται στο τεστ ΠΑΠ και στο HPV dna test. Επομένως οι σχετιζόμενοι με τον HPV καρκίνοι αφορούν και τα δύο φύλα.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι ένας από τους τύπους που σχετίζονται με τον HPV. Συνολικά, στην Ελλάδα ετησίως σημειώνονται 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου σχετιζόμενου με τον HPV. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό 60,5% και ακολουθεί ο καρκίνος του κόλπου με 13,2%.

Παρότι οι σχετιζόμενοι με τον HPV καρκίνοι μπορούν να προληφθούν με τον έγκαιρο εμβολιασμό, η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Με βάση δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ, για την περίοδο 2017-2021, η μέση εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια 11-18 ετών εκτιμάται στο 55,4%. Ακόμη χαμηλότερα είναι στις ηλικίες 11-14 ετών, με ποσοστό 43,8%. Καλύτερη είναι η εικόνα στα αγόρια, λαμβάοντας υπόψη ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό τους ξεκίνησε το 2022. Τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών κατά του ιού HPV παρουσίασε η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το εμβόλιο γίνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-11 ετών σε δύο δόσεις. Αν δεν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών.

Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για εμβολιαστική κάλυψη στο 90% μέχρι το 2030. Εάν μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 2047, ανέφερε ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο ΑΠΘ, Θεόδωρος Αγοραστός. Η πρώτη χώρα που θα επιτύχει τον στόχο του 90-70-90 (εμβολιαστική κάλυψη – screening- πρόσβαση στη θεραπεία) θα είναι η Σουηδία, το 2028. Όμως και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Πορτογαλία σημειώνουν υψηλά ποσοστά, με εμβολιαστική κάλυψη στο 75-80%.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την βιοφαρμακευτική εταιρεία MSD, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών.