Γ. Χαλκιαδάκης: «Οι τιμές των απογευματινών χειρουργείων είναι καλές…»

της Άννας Κωνσταντουλάκη

Μια νέα πραγματικότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που κατά τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα αποτελέσουν μια μόνιμη λύση για τα νοσοκομεία.

Στο περίμενε…

Τα στοιχεία για την Κρήτη δείχνουν ότι σχεδόν 4.500 πολίτες περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να μπουν στο χειρουργείο και περίπου 3.500 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής από 4 ως 12 μήνες.
Στο ΠΑΓΝΗ, όπως είπε στην «Π» ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν απογευματινά χειρουργεία και αυτό που περιμένουν είναι πλήρη ενημέρωση για το πώς θα συμμετέχουν και θα αμείβονται.

Αναφορικά με το Βενιζέλειο ,στο οποίο επίσης έχει οριστεί διοικητής ,δεν έχει τεθεί ακόμη το θέμα. Ωστόσο είναι γνωστό ότι το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους και λειτουργεί καθημερινά 4 χειρουργικές αίθουσες με την συνδρομή ιδιωτών γιατρών. Ο κ.Χαλκιαδάκης, ανέφερε ότι θα ζητήσει να συνεχιστεί η συνεργασία τους με το νοσοκομείο ,καθώς η σύμβασή τους λήγει στο τέλος του μήνα και αν δεν ανανεωθεί, τα χειρουργεία θα μπλοκάρουν ξανά.

«Δεν είναι ακριβά..»

Ο ίδιος επεσήμανε στην «Π» ότι είναι υπέρ των απογευματινών χειρουργείων, ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρο που είχε εμπνευστεί ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι «για τους ασθενείς οι τιμές είναι καλές.»

Τα ποσά

Οι επί, πληρωμή επεμβάσεις, θα χωρίζονται σε 6 κατηγορίες και τα κόστη θα διαμορφώνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.  Για παράδειγμα, μια επέμβαση καταρράκτη θα στοιχίζει από 300-500 ευρώ, μια επέμβαση κήλης 500 ευρώ, μια χολοκυστεκτομή απο 500-1.200 ευρώ, μια αρθροπλαστική γόνατος ή μια αρθροπλαστική ισχίου από 1.200-1.600. Ωστόσο τα ποσά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα και οι περισσότεροι, αυτό συζητούν οι πολίτες που διάβασαν τον τιμοκατάλογο, δεν είναι εύκολο να τα πληρώσουν.