Φάρμακο για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους μειώνει στο μισό τις ημέρες με ημικρανία

Για εκατομμύρια ανθρώπους με ημικρανία, η εύρεση αποτελεσματικής ανακούφισης μπορεί να είναι ένα ταξίδι που χαρακτηρίζεται από συνεχείς δοκιμές νέων συνταγών και απανωτές απογοητεύσεις.

Ωστόσο, στον ορίζοντα έχει αρχίσει να διαφαίνεται μία νέα ελπίδα για την ημικρανία, σύμφωνα με μια νέα πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στους υποκείμενους μηχανισμούς πίεσης του εγκεφάλου και όχι μόνο στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Η έρευνα δείχνει ότι η λιραγλουτίδη, ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε αρχικά για τον διαβήτη (Victoza) και τη διαχείριση του βάρους (Saxenda), μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα της εξουθενωτικής ημικρανίας. Είναι ενδιαφέρον ότι το όφελος αυτό φαίνεται να προκύπτει ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

Η λιραγλουτίδη μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η ημικρανία είναι μια ευρέως διαδεδομένη νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 14,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλώντας συχνά σοβαρή αναπηρία και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλές θεραπείες, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων συνεχίζει να βιώνει συχνές κρίσεις που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή.

Η νέα μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει το κατά πόσον η λιραγλουτίδη, ένας αγωνιστής του υποδοχέα του ομοιάζοντος της γλυκαγόνης πεπτιδίου 1 (GLP-1RA), θα μπορούσε να αποτελεί μια αποτελεσματική πρόσθετη θεραπεία για άτομα με υψηλής συχνότητας ή χρόνια ημικρανία που δεν έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο συμβατικές προληπτικές θεραπείες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 31 ενήλικες με παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 που αντιμετώπιζαν υψηλής συχνότητας επεισοδιακή ή χρόνια ημικρανία (τουλάχιστον οκτώ ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα). Τα άτομα δεν ανταποκρίνονταν επίσης σε τουλάχιστον δύο προληπτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους θεραπείας και των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του CGRP (του πεπτιδίου που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης).

Τα άτομα με κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση, όπως διόγκωση του οπτικού δίσκου ή παράλυση του έκτου νεύρου, αποκλείστηκαν για να επικεντρωθούν στην ημικρανία χωρίς εμφανή ενδοκρανιακή υπέρταση.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν καθημερινές υποδόριες ενέσεις λιραγλουτίδης, ξεκινώντας από 0,6 mg την πρώτη εβδομάδα και αυξάνοντας σε 1,2 mg στη συνέχεια, ενώ συνέχισαν τις υπάρχουσες προληπτικές θεραπείες τους.

Κατά τη διάρκεια 12 εβδομάδων, οι ασθενείς τηρούσαν ημερολόγια πονοκεφάλου για την καταγραφή των ημερών που είχαν πονοκέφαλο μέσα στον μήνα και συμπλήρωσαν την Αξιολόγηση της Αναπηρίας από Ημικρανία (MIDAS) για την αξιολόγηση της αναπηρίας που σχετίζεται με την ημικρανία.

Ο ΔΜΣ μετρήθηκε κατά την έναρξη και μετά από 12 εβδομάδες για την αξιολόγηση των αλλαγών στο βάρος.

Μετά από 12 εβδομάδες, ο μέσος όρος των μηνιαίων ημερών πονοκεφάλου μειώθηκε από 19,8 σε 10,7, μια μέση μείωση 9,1 ημερών – μια στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (48%) παρουσίασαν τουλάχιστον 50% μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων και το 23% πέτυχε 75% ή μεγαλύτερη μείωση. Ένα άτομο ανέφερε πλήρη υποχώρηση των πονοκεφάλων.

Η βαθμολογία MIDAS, που αντανακλά την αναπηρία που σχετίζεται με την ημικρανία, μειώθηκε επίσης σημαντικά από 60,4 σε 28,6, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Ο ΔΜΣ παρουσίασε μόνο μια μικρή, μη σημαντική μείωση από 34,0 σε 33,9. Η στατιστική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων ήταν ανεξάρτητη από την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, η ηλικία, το φύλο και η ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή δεν επηρέασαν την ανταπόκριση στη θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη της λιραγλουτίδης από την ημικρανία είναι ισχυρά σε όλες αυτές τις μεταβλητές.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και κυρίως γαστρεντερικές, όπως ναυτία και δυσκοιλιότητα, που εμφανίστηκαν στο 42% των συμμετεχόντων. Είναι σημαντικό ότι κανένας ασθενής δεν διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών και τα συμπτώματα αυτά υποχώρησαν αυθόρμητα.

Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν προκαταρκτικές κλινικές αποδείξεις ότι η λιραγλουτίδη μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη συχνότητα της ημικρανίας και την αναπηρία σε ασθενείς με παχυσαρκία και ανθεκτική ημικρανία, ενδεχομένως μέσω μηχανισμών που σχετίζονται με τη ρύθμιση της ενδοκρανιακής πίεσης και τη διαμόρφωση του CGRP και όχι μόνο με την απώλεια βάρους.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική οδό που διαφέρει από τα τρέχοντα προληπτικά της ημικρανίας, τα οποία επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον αποκλεισμό των επιδράσεων του CGRP και όχι στην πρόληψη της απελευθέρωσής του.

Αν και πολλά υποσχόμενη, η μελέτη είχε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού ανοικτής επισήμανσης, του μικρού μεγέθους δείγματος, της έλλειψης ομάδας ελέγχου και της σχετικά σύντομης παρακολούθησης.

Πηγή: iatropedia.gr