Αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών έχει η κρίση στην υγεία στην Κρήτη
Αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών έχει η κρίση στην υγεία στην Κρήτη

Σε σοβαρή κρίση με αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών, βρίσκεται η υγεία στην Κρήτη. Το “κύμα” των παραιτήσεων έμπειρων γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και να εξασφαλίσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας μεγαλώνει στα νοσοκομεία του νησιού, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο ΠΑΓΝΗ μεταξύ διοικητή και αναισθησιολόγων που έφθασαν μέχρι τον υπουργό Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σοβαρά προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περίθαλψη του κόσμου, αντιμετωπίζει η υγεία στην Κρήτη.

Προβλήματα που διογκώνονται καθημερινά και σχετίζονται, μεταξύ άλλων και  με τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να έχουμε υγειονομικούς που έχουν φθάσει ή ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους.

Οι παραιτήσεις έμπειρων γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα και να εξασφαλίσουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας συνεχίζονται, ενώ συνεχίζονται  και οι αναταράξεις στο ΠΑΓΝΗ μεταξύ διοικητή και αναισθησιολόγων που έφθασαν μέχρι τον υπουργό Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το τοπίο της στελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο, καθώς διευθυντικά στελέχη που υπηρέτησαν επί χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας, κλείνουν πίσω τους την πόρτα και φεύγουν, γιατί όπως λένε δεν αντέχουν άλλο.

Η τελευταία «ηχηρή» παραίτηση ήταν αυτή της επί χρόνια διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου.

«Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής», έγραψε σε ένα μακροσκελές κείμενο η κ. Ιωαννίδου.

Η ίδια υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχει λάβει 13 εντέλλεσθε, σε μια κλινική με οριακή υποστελέχωση, δεν μπορεί να φροντίσει όπως θα έπρεπε και ντρέπεται τους ασθενείς της, όταν αντέδρασε αντιμετωπίστηκε με πειθαρχικό, δεν μπορεί να πάει σε ένα επιστημονικό συνέδριο, δεν έχει χρόνο ούτε για την οικογένειά της αφού το νοσοκομείο τής χρωστάει 170 ημέρες κανονικής άδειας.

«Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης»,τόνισε η γιατρός.

Εντωμεταξύ, μέχρι τον υπουργό Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έφθασε το θέμα που αφορά στην απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιώργου Χαλκιαδάκη να στείλει γιατρό εργασίας στα σπίτια 3 αναισθησιολόγων που είχαν νοσήσει με κοροναϊό.

Απόφαση που χαρακτηρίστηκε απολύτως εξευτελιστική για τους γιατρούς, καθώς είχαν ήδη καταχωρήσει στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ ότι είχαν προσβληθεί απο covid-19.

Και ενώ ο κ. Χαλκιαδάκης  αρχικά σε δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της απόφασής του, λέγοντας ότι ήταν σωστή και το μείζον πρόβλημα ήταν η αναβολή 6 χειρουργείων που δεν έγιναν με ευθύνη της διευθύντριας της Αναισθησιολογικής κλινικής, αναπληρώτριας καθηγήτριας Αλεξάνδρας Παπαιωάννου, στην συνέχεια το αρνήθηκε”.

Στις νέες του δηλώσεις υποστήριξε ότι έστειλε τον γιατρό για «ιατρική περίθαλψη», για να δει πως πάει η υγεία των αναισθησιολόγων και όχι για να κάνει rapid test στους γιατρούς.

Ο ίδιος ο γιατρός εργασίας όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο, είπε ότι θα το κάνει εγγράφως, μέσω του δικηγόρου του.

Να υπογραμμιστεί πάντως ότι όπως έχει δηλώσει στην «Π» η διευθύντρια της Αναισθησιολογικής κλινικής κ.Παπαϊωάννου  «ο γιατρός εργασίας που της χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της και την υπέβαλε σε rapid test την ενημέρωσε ότι το κάνει μετά από εντολή που του έδωσε ο διοικητής».

Η τελευταία “ηχηρή” παραίτηση ήταν αυτή της κ. Ελένης Ιωαννίδου
Η τελευταία “ηχηρή” παραίτηση ήταν αυτή της κ. Ελένης Ιωαννίδου

Δήλωση Ξανθού

«Η παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής, «πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση γιατρού από το νοσοκομείο μας, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια περίθαλψη στον Ρέθυμνο, η παραίτηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των ψυχοσωματικών αντοχών των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η αναξιοκρατική, πέρα και έξω από κάθε διαδικασία επιλογή των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας και του νησιού μας, με μοναδικό κριτήριο τα κομματικά ένσημα και τις βουλές των βουλευτικών γραφείων, καθημερινά αποδεικνύει τα όριά της  και παράγει αυταρχισμό και αντιδεοντολογικές ενέργειες (βλέπε: συμπεριφορές διοικητή του ΠΑΓΝΗ σε αναισθησιολόγους, παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου).

Το 2023, βρίσκει τα Νοσοκομεία της χώρας μας υπό ασφυκτική πίεση και λόγω της συγκυρίας (αναπνευστικές λοιμώξεις, εποχική γρίπη, κοροναϊός, αναπνευστικός ιός RSV), αλλά το κυριότερο λόγω της ολιγωρίας και της ιδεολογικής εμμονής της Κυβέρνησης για ξεθεμελίωμα του συστήματος και ενίσχυση  του ιδιωτικού τομέα”.