Στο κύμα παραιτήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της πόλης λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, και τις χαμηλές αμοιβές αλλά και στην υπολειτουργία τμημάτων αναφέρεται σε υπόμνημά της στο Υπουργείο Υγείας η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου.
Κενές 73 θέσεις γιατρών
Η Ένωση σημειώνει μεταξύ άλλων:
“Παραμένουν κενές 33 θέσεις γιατρών στο Βενιζέλειο και περίπου 40 στο ΠΑΓΝΗ, με τις ανάγκες να είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερες, αφού οι οργανισμοί νοσοκομείων του 2012 είναι ανεπαρκέστατοι. Λόγω των κενών, αρκετά ρεπό δεν δίνονται, ενώ χρωστούνται εκατοντάδες ημέρες κανονικών αδειών (από το 2020).
Παρά τα κενά, καμία προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών δεν συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία προκήρυξη για τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ενώ οι συμβάσεις της πλειοψηφίας των επικουρικών που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία λήγουν στα τέλη του έτους”.
Υπολειτουργία τμημάτων
Αναφορά γίνεται και στα προβλήματα μονάδων υγείας του ν. Ηρακλείου:
- Οξύτατο είναι το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας παιδιών της περιοχής μας. Το «κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων» (ΚοιΚεΨυΠε) του Βενιζελείου, το οποίο καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, είναι στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας του, αφού η διευθύντρια παραιτήθηκε πρόσφατα (λόγω φόρτου εργασίας) και η δεύτερη μόνιμη γιατρός είναι σε αναστολή (από έτους), με αποτέλεσμα να εργάζεται πλέον στο κέντρο μόνο μια ιδιώτης γιατρός με σύμβαση ΕΣΠΑ, που πραγματοποιεί τακτικά ιατρεία κάποιες μέρες τη βδομάδα. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, η οποία δέχεται καθημερινά παραπομπές για εισαγωγές ασθενών από όλη την Κρήτη, έχει μείνει (μετά την πρόσφατη παραίτηση ενός μόνιμου παιδοψυχιάτρου) με δύο μόνο ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι είναι στα όρια της αντοχής τους, καθώς αναγκάζονται να κάνουν 15 ενεργές εφημερίες το μήνα, ενώ έχουν αναλάβει και τη σύνταξη γνωματεύσεων και πιστοποιητικών. Παρότι έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες το πρόβλημα, καμία θέση παιδοψυχιάτρου δεν προκηρύχθηκε.
- Το κέντρο πήξης και πρόληψης μεσογειακής αναιμίας του Βενιζελείου (τμήμα αναφοράς για όλη την Κρήτη) υπολειτουργεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες μετά την πρόωρη συνταξιοδότηση της εξειδικευμένης συντονίστριας διευθύντριάς του, ενώ το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω εντός της επόμενης διετίας, αφού άλλοι τρείς γιατροί του τμήματος θα συνταξιοδοτηθούν. Παρόλο που η διευθύντρια του κέντρου είχε προειδοποιήσει έγκαιρα τις διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου για την αποχώρησή της, παρόλο που η διοίκηση του Βενιζελείου είχε δεσμευθεί -σε συνάντηση με τη ΕΓΕΣΥΝΗ- για άμεση προκήρυξη θέσεων αιματολόγου, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ μια θέση αιματολόγου είχε μετατραπεί σε αναισθησιολόγου παρά τη διαφωνία του επιστημονικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ακόμη ότι:
- Σοβαρά υποστελεχωμένα είναι τα εργαστηριακά τμήματα των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου, π.χ. το τμήμα αξονικού και ακτινολογικού του Βενιζελείου, τα αιματολογικά και βιοχημικά εργαστήρια ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου. Το αιματολογικό και το βιοχημικό εργαστήριο του Βενιζελείου στελεχώνονται από 4 γιατρούς (το καθένα), ενώ και στο αιματολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ πρόκειται να μείνουν 4 ιατροί μέχρι το τέλος 2022 (επίκειται συνταξιοδότηση και λήξη σύμβασης επικουρικού), ενώ και οι περισσότεροι από τους ελάχιστους ειδικευόμενους βιοπαθολόγους θα αφυπηρετήσουν σύντομα.
- Η υποστελέχωση των εργαστηρίων δυσχεραίνει την κάλυψη του προγράμματος εφημεριών (με αποτέλεσμα υπερεφημέρευση) αλλά και την καθημερινή εύρυθμη λειτουργία τους.