Οι επικίνδυνες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και η ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών στη θεραπεία τους είναι το θέμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου που οργανώνεται 9-11 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”, από την Παθολογική Κλινική και τη Μονάδα Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ.
Όπως έχει γράψει η “Π”, ενώ καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι και στα νοσοκομεία της Κρήτης από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που προσβάλλουν 100 στους 1.000 ασθενείς, ο ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ώστε να μην μεταδώσει στους ασθενείς επικίνδυνα μικρόβια.
«Δεν προλαβαίνουμε ελλείψει προσωπικού»
Ο Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την απογοητευτική εικόνα που υπάρχει, στις ελλείψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του στην «Π», δεν τηρείται στη ΜΕΘ η ελάχιστη αναλογία 4 νοσηλευτών ανά κλίνη και ενός τραυματιοφορέα ανά 8 κλίνες. Μια εργαζόμενη στην καθαριότητα καλύπτει ταυτόχρονα πολλαπλά τμήματα. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να απολυμανθεί ένας θάλαμος ή ένα κρεβάτι ΜΕΘ ή κλινικής, όταν γίνεται εισαγωγή νέου ασθενή αμέσως μετά το εξιτήριο του προηγούμενου.
Χειρουργημένοι ασθενείς νοσηλεύονται στην ίδια κλινική, με κοινό νοσηλευτικό προσωπικό, με ασθενείς της Παθολογικής και της Παιδιατρικής, αρκετοί εκ των οποίων εκδηλώνουν λοιμώξεις. Επιπλέον υγειονομικοί με Covid επιστρέφουν πλέον στη δουλειά την έκτη μέρα νόσησης, ακόμη και με θετικό rapid ή self test.
Η θεματολογία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Διαμαντή Κοφτερίδη, καθηγητή Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και δ/ντή Παθολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ τα κυριότερα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:
- Παθογένεση και αίτια ανοσοκαταστολής
- Νέοι παράγοντες κινδύνου στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- Κλινικές εκδηλώσεις λοιμώξεων στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των διηθητικών μυκητιάσεων
- Διάγνωση και αντοχή στις μυκητιακές λοιμώξεις
- Συγγενή αίτια ανοσοκαταστολής
- Το φάσμα της ανοσοανεπάρκειας στον μεταμοσχευμένο ασθενή
- Risk for Invasive fungal infections: Not just neutropenia
- PK/PD παράμετροι στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- Έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία λοιμώξεων από πολυανθεκτικά βακτήρια
- Ιογενείς λοιμώξεις στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- Hot topics στην HIV λοίμωξη
- Εξελίξεις στη θεραπεία των λοιμώξεων
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και λοιμώξεις
- Ιογενείς λοιμώξεις και πνευμονική ασπεργίλλωση
- CMV λοίμωξη στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- COVID-19 και ανοσοκαταστολή
- Ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών
- Πρόληψη λοιμώξεων στον ανοσοκατεσταλμένο ασθενή
- Εμβόλια σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς
- Λοιμώξεις από πολυανθεκτικούς μικροοργανισμούς.
Το 20 Ετήσιο Σεμινάριο της Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Μυκητολογίας και Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλαδος και έχει μοριοδοτηθεί με 19 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Τις εργασίες του 1ου Σεμιναρίου παρακολούθησαν το 2021 περίπου 700 σύνεδροι.
Η οργανωτική Επιτροπή (Ο.Ε.) προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του είτε με φυσική παρουσία είτε με διαδικτυακή συμμετοχή https://protypogr.com/infectreat22/