Σε έναν κόσμο διαφορετικό, στον οποίο κάποιοι γεννιούνται και άλλοι τον γνωρίζουν έπειτα από κάποιο ατύχημα ή ασθένεια, η ιατρική παρέμβαση είναι σωτήρια, αλλά χρειάζεται και η ευαισθησία των ανθρώπων.
Ο λόγος για αυτούς οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να δωρίσουν όργανα των αποβιωσάντων συγγενών τους και χάρη στους οποίους το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, πρωτοπόρο και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αποκτά σύντομα τράπεζα κερατoειδών.
Ο Στέλιος Κτενιαδάκης αναπληρωτής διοικητής του ΠΑΓΝΗ, μιλά για ένα άλμα στην εποχή των μεταμοσχεύσεων. «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να αποκτήσει το νοσοκομείο τράπεζα με ικανό αριθμό μοσχευμάτων για να λειτουργεί ως κέντρο και όχι περιστασιακά. Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα του Χαράλαμπου Σιγανού, υπεύθυνου της μονάδας μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, και 22 επεμβάσεις μέσα στο 2025, ένας πολύ σημαντικός αριθμός».
Σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, πρέπει να υπάρχουν αρκετά δείγματα για να λειτουργήσει η τράπεζα. Τα μοσχεύματα προέρχονται από δωρεές συγγενών οι οποίοι προσφέρουν τα όργανα των ανθρώπων που έφυγαν. Ειδικά για τον κερατοειδή δεν απαιτείται συμβατότητα δότη-λήπτη.
«Ελπίδα και στόχος της τράπεζας είναι να προσφέρει ποιότητα ζωής σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα οράσεως προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή τους, και εφ’ όσον θα υπάρχουν διαθέσιμα δείγματα θα γίνει η τράπεζα. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι ελπιδοφόρος με καλούς ρυθμούς το 2024 και για το 2025. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή αύξηση των δοτών και της ευαισθητοποίησης του κόσμου, καθώς ένας δότης προσφέρει ζωή σε πολλούς ανθρώπους».
Η νέα μονάδα βρίσκεται στις τελευταίες λεπτομέρειες για την λειτουργία της και θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους μήνες.
Πηγή: ertnews.gr