Πολύ διαφορετική σε σχέση με τις τυπικές μεταλλάξεις που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα, είναι η εξέλιξη του κοροναϊού σε όσους νοσούν και ιδίως σ’ εκείνους που νοσούν με την μετάλλαξη ΒΑ5, γνωστή και ως «Όμικρον 5».
Με δεδομένο ότι τα βασικά χαρακτηριστικά εκδήλωσης της νόσου είναι λιγότερο έντονα, πολλοί ασθενείς είναι εκείνοι που μπερδεύονται και συγχέουν τον ιό με μια απλή γρίπη. Βασικό και μάλλον … περίεργο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης «Όμικρον 5» πάντως, θεωρούνται πλέον οι νυκτερινές εφιδρώσεις, που συγκρίνονται με αυτές της κλιμακτηρίου για τις γυναίκες.
Όπως αναφέρουν μάλιστα ασθενείς, οι εφιδρώσεις είναι πολύ έντονες (πολλοί δηλώνουν πως ξυπνούν επειδή τα εσώρουχα τους δείχνουν τόσο βρεγμένα σαν να έχουν πλυθεί), αλλά και ικανές να διαταράξουν τον ύπνο.
Άλλα γνωστά συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον 5 είναι τα εξής:
Πονόλαιμος. Τον εκδηλώνει το 56% των ασθενών.
Πονοκέφαλος. Τον αναπτύσσει το 48% των ασθενών.
Μη παραγωγικός βήχας (βήχας χωρίς φλέγματα). Τον παρουσιάζει το 43% των ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός επίσης, ότι στην παραλλαγή Όμικρον 5 συνήθως εμφανίζεται ένα μόνο κύριο σύμπτωμα, το οποίο όμως μπορεί να «επιμείνει» για έως και δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στην υποπαραλλαγή αυτή οφείλεται το 67,6% των κρουσμάτων που προκαλεί ο κοροναϊός στη χώρα μας.
Όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι, τα συμπτώματα του ιού έχουν τροποποιηθεί πλέον αρκετά. Κατά την έναρξη της πανδημίας κλασικά συμπτώματα ήταν πυρετός, συνεχής βήχας και απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Από αυτά, μόνο ο πυρετός εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στα συχνά συμπτώματα και όχι πάντα.
Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ήταν πολύ συχνή για τελευταία φορά με την παραλλαγή Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κοροναϊός. Τότε, την εκδήλωσε το σχεδόν 50% των ασθενών. Με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, η ανάπτυξή της μειώθηκε πάρα πολύ.
Όπως και να ‘χει πάντως, η προσθήκη νέων συμπτωμάτων στην λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την άμεση αναγνώρισή της από τους μη ειδικούς, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τον συνεχή βήχα και τον πυρετό ως συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός. Σήμερα όμως επικρατεί η ρινική συμφόρηση («μπούκωμα») και ο πονόλαιμος που πολλοί δεν γνωρίζουν.
Επιπλέον, η δύσπνοια έχει υποχωρήσει ως σύμπτωμα. Αντιθέτως, πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν ναυτία και ανορεξία που εν πολλοίς είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.