Ποιοι υπογράφουν από την Κρήτη.
Στη συστηματική αποδόμηση των ΤΕΠ και τη συνεχή μετακίνηση των γιατρών τους σε άλλα τμήματα, παρά το γεγονός ότι σήκωσαν μεγάλο βάρος της πανδημίας, αναφέρονται οι επιστημονικά υπεύθυνοι σε 26 ΤΕΠ της χώρας, μεταξύ αυτών και 4 της Κρήτης, σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας.
Μεταξύ άλλων σημειώνουν:
“Καθώς η επιδημία περνούσε σταδιακά επιδεινούμενα κύματα, οι ιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν ως μια τεράστια δεξαμενή για την άντληση «ανταλλακτικών», έμψυχων και υλικών, για το προσωρινό μπάλωμα των όποιον κενών στα νοσηλευτικά τμήματα.
Τη στιγμή που νέοι, φιλόδοξοι και καταρτισμένοι ιατροί είχαν επιλέξει την άσκηση της επείγουσας ιατρικής στα ΤΕΠ και είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν τα τμήματα αυτά, η όλη προσπάθεια διεκόπη βίαια. Καθώς η πανδημία φούντωνε η πολιτεία επένδυσε στη δημιουργία COVID-19 κλινικών για τη νοσηλεία των ασθενών.
Όσο οι εισαγωγές αυξάνονταν τόσο αυξάνονταν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό να στελεχώσει τις νέες αυτές κλινικές και οι γιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν οι πλέον “εύχρηστοι”. Όσο η πανδημία εξαπλωνόταν τόσο αυξανόταν οι ανάγκη για δημιουργία και νέων κλινών ΜΕΘ. Και πάλι οι ιατροί των ΤΕΠ ήταν οι πλέον βολικοί για να μετακινηθούν για να τις στελεχώσουν. Επομένως, η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, παρά το τεράστιο έργο της, αποδομήθηκε συστηματικά”.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, αναφέρουν οι διευθυντές των ΤΕΠ, “περίπου το ένα τρίτο του ιατρικού προσωπικού των ελληνικών ΤΕΠ προ πανδημίας έχει μετακινηθεί ή παραιτηθεί μη αντέχοντας τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας.
Πλέον φτάνουμε στο σήμερα με τη μετάλλαξη omicron. Οι προσελεύσεις στα ΤΕΠ έχουν πολλαπλασιαστεί με μικρή αύξηση των εισαγωγών σε κλινικά τμήματα και μικρότερη ανάγκη για νοσηλείες σε ΜΕΘ. Τα νούμερα των ασθενών στα “καθαρά” ΤΕΠ είναι όπως και στην προ COVID-19 εποχή. Δυστυχώς όμως η πολιτεία συνεχίζει να υποστηρίζει το ίδιο μοντέλο. Το προσωπικό που μετακινήθηκε σε πολλές περιπτώσεις δεν επέστρεψε. Μάλιστα συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών ακόμα και αυτή τη στιγμή που οι νοσηλείες είναι ηπιότερες ή μειώνονται”.
Οι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνοι 26 ΤΕΠ της χώρας επιστημόνων επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
“Πρέπει να επιστρέψει άμεσα όλο το προσωπικό των ΤΕΠ από τις θέσεις στις οποίες μετακινήθηκε
Πρέπει να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των ΤΕΠ
Πρέπει να αυξηθούν και να εξοπλιστούν τα κέντρα εκπαίδευσης στην επείγουσα ιατρική και νοσηλευτική”.
Την επιστολή στον υπουργό Υγείας υπογράφουν από την Κρήτη οι:
Στυλιανός Καστρινάκης, ΤΕΠ ΓΝ Χανίων, Μαρίνα Κουρτζέλη, ΤΕΠ Γ.Ν.Ρεθύμνου, Γεώργιος Νότας, ΤΕΠ Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νικόλαος Κακολύρης, ΤΕΠ ΓΝ Αγίου Νικολάου.