Μετράμε αντίστροφα!

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια.

Δείτε το σχετικό video

κρούσματα ευλογιάς πιθήκων

Τα 66 φτάνουν συνολικά τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), από την έναρξη της καταγραφής στη χώρα μας.

Όλοι είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (30%), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στην προηγούμενη έκθεση είχαν καταγραφεί συνολικά 58 κρούσματα, που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν οκτώ νέα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.196 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.