«Η δραστική αναμόρφωση του ΕΣΥ, ήταν από τις 3 σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την αγανάκτηση υγειονομικών και πολιτών που ζουν καθημερινά την κατάρρευση του υποστελεχωμένου ΕΣΥ και την επέκταση της ιδιωτικής υγείας, στην Κρήτη.
«Περιμέναμε κάποια μέτρα που δεν τα ακούσαμε» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, σχολιάζοντας τα όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Υγείας που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα. Όπως ανακοινώθηκε:
- Ξεκίνησε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
- Τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.
- Εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.
- Τον ίδιο μήνα θα έχουμε καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
- Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.
- Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.
- Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.
- Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».
- Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων.
Δεν ακούστηκε τίποτα σημαντικό για την βελτίωση του ΕΣΥ από τον πρωθυπουργό
Σχολιάζοντας τα μέτρα ο κ. Πατριανάκος, όσον αφορά στα ΤΕΠ τόνισε ότι χωρίς προσλήψεις προσωπικού, με την αύξηση της προσέλευσης του κόσμου στα νοσοκομεία, αυξάνεται ο χρόνος αναμονής. Αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, γίνει προσπάθεια να εξυπηρετούνται οι ασθενείς πιο γρήγορα, τίθεται θέμα ασφάλειας.
Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στους ιδιώτες, δεν είπε λέξη όμως για τα πρωινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, με τις μεγάλες λίστες αναμονής και πώς μπορούν να ενισχυθούν. Ο κ. Πατριανάκος, μίλησε για την υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας συνολικός υγειονομικός χάρτης για την αναμόρφωση του ΕΣΥ στην Κρήτη, που βρίσκεται σε συνεχή υποβάθμιση.
«Έχουμε έναν υπουργό Υγείας που επιτίθεται συνέχεια στους γιατρούς»
«Εδώ έχουμε έναν υπουργό Υγείας» σημείωσε, που το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται στο ιατρικό προσωπικό.» Όπως έχει γράψει η «Π», η αδυναμία της Π.Φ.Υ. να ανταποκριθεί στον ρόλο της και η συγκέντρωση του κόσμου στα νοσοκομεία, οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Έτσι, στα Τακτικά Ιατρεία, οι αναμονές είναι πολύμηνες και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, οι αναμονές είναι πολύωρες.
Στο ΠΑΓΝΗ, για παράδειγμα, καταγράφηκαν 8.388 περισσότεροι ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία το 2024 σε σχέση με το 2023. Από τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης λείπουν 500 γιατροί, πολλοί, βασικών ειδικοτήτων και στα περισσότερα δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν ούτε απλές εξετάσεις αίματος που αναγκαστικά καταλήγουν στα εργαστήρια των νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα οι ιδιωτικές δαπάνες εκτοξεύονται. Πάνω από το 39% των συνολικών δαπανών για την υγεία προέρχονται από την ιδιωτική χρηματοδότηση στην Ελλάδα.
«Κερασμένη» πελατεία στους ομίλους της ιδιωτικής Υγείας
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα όποια να σημειωθεί σταμάτησαν σε πολλές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων γιατί είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλη, μεταξύ άλλων επεσήμανε:
«Πρόκειται για τα περιβόητα 37.000 «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία», με χρηματοδότηση των επίσης περιβόητων 54 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ένα κονδύλι που αποδεικνύεται περίτρανα ως «μοχλός» για να «τρέξει» η παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ είναι ταυτόχρονα και ένα έξτρα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας».
Ο ίδιος σημειώνει: «Σχεδόν έναν χρόνο μετά, λοιπόν, την απόφαση για υλοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο παρουσιάστηκε ως μέτρο τάχα για την αποσυμφόρηση των πάνω από 100.000 χιλιάδες ασθενών που στοιβάζονται στις πολύμηνες λίστες αναμονής με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, έχουν γίνει 5.000 απογευματινά χειρουργεία για τα οποία οι λιγοστοί γιατροί και νοσηλευτές που έχουν συμμετάσχει σε αυτά δεν έχουν πληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα από τις λίστες έχουν προγραμματιστεί 7.000 χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές.
Οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής
Κι όλα αυτά επειδή η Κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, που μόνο στην Αττική ξεπερνούν τις 100, και να μειωθούν οι ασθενείς στις ντροπιαστικές λίστες αναμονής.
Οι συνεχείς επικλήσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ότι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία αποτελούν προσφορά στους “μη έχοντες τη δυνατότητα” να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί πρόκληση για τον λαό που καλείται να ξαναπληρώσει για την περίθαλψή του.»