Πέρυσι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις καλύφθηκε κάτω από το 50% των θέσεων σε νοσηλευτικές σχολές. Η απώλεια ενδιαφέροντος από τους νέους να σπουδάσουν νοσηλευτική είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, που έχει μία πολύ λογική εξήγηση.
«Για να επιλέξει τη νοσηλευτική ένας μαθητής πρέπει να ξέρει ότι θα βρει δουλειά μόλις αποφοιτήσει, θα έχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και καλές απολαβές. Ομως στην Ελλάδα δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», επισημαίνει στην «Κ» με αφορμή τη 12η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ο Γιώργος Αβραμίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας ΕΣΥ. Και συνεχίζει: «Η νοσηλευτική είναι μια πολύ δύσκολη εργασία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ, με εξαντλητικό ωράριο, πολλά οφειλόμενα ρεπό (κατά μέσον όρο σε κάθε νοσηλευτή οφείλονται 100 ρεπό και τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθούν) και με χαμηλές απολαβές, που δεν αντιστοιχούν ούτε στην ευθύνη ούτε στις συνθήκες εργασίας».
Στο ΕΣΥ εργάζονται περίπου 18.000 νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων 15.000 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι επικουρικοί, και επιπλέον 18.000 άτομα του νοσηλευτικού κλάδου (βοηθοί νοσηλευτές, μαίες, τραυματιοφορείς κ.ά.). Τα διεθνή στάνταρτς ποιότητας αναφέρουν ότι θα πρέπει να εργάζονται κατά μέσον όρο 2,03 νοσηλευτές ανά κλίνη. Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουμε 68.000 νοσηλευτές στο ΕΣΥ.
Επίσης θα πρέπει σε κάθε βάρδια να αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής προς 4-5 κλίνες. Δηλαδή σε κλινικές με 40 κλίνες θα έπρεπε σε κάθε βάρδια να έχουμε 8 νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, στο ΕΣΥ έχουμε κατά μέσον όρο 2 νοσηλευτές για 40 κλίνες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Θριασίου Νοσοκομείου. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοί του, 2 ή 3 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 30 ή περισσότερους ασθενείς (45 ασθενείς στην Ορθοπεδική) ενώ στη Μαιευτική οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στα ΤΕΠ, ΤΕΙ και αιμοδοσία.
Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο διορίζονται σταδιακά στο ΕΣΥ 2.500 νοσηλευτές από μία προκήρυξη του 2022 για μόνιμο προσωπικό. Πολλοί από αυτούς είναι επικουρικοί που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ και συμμετείχαν στον διαγωνισμό για να μονιμοποιηθούν.
«Να δοθούν κίνητρα»
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, νοσηλευτές που ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ συχνά παραιτούνται. Είτε εγκαταλείπουν το επάγγελμα είτε φεύγουν στο εξωτερικό. «Πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα και να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ώστε να παρέχουν οι νοσηλευτές στους ασθενείς με καλύτερους όρους αυτό που έχουν σπουδάσει. Θέλουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Τώρα κάνουμε λάθη και δεν τα καταλαβαίνουμε λόγω του φόρτου εργασίας», σημειώνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «ο μηνιαίος μισθός του νεοδιόριστου μόνιμου υπαλλήλου της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι για τον νοσηλευτή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 836 ευρώ (το 2011 ήταν 803 ευρώ), για τον ΔΕ βοηθό νοσηλευτή 736 ευρώ (το 2011 ήταν 757 ευρώ), για τον τραυματιοφορέα είναι 684 ευρώ (το 2011 ήταν 677 ευρώ). Σε αυτές τις αποδοχές έχει υπολογισθεί και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το 2011 υπήρχαν ακόμη δώρα εορτών και επίδομα αδείας, εν αντιθέσει με τώρα που έχουν περικοπεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επανέλαβε τη δέσμευσή του για αύξηση των αποδοχών των νοσηλευτών, η οποία, όπως είπε, «θα είναι ανάλογη με την αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών».
Πηγή: kathimerini.gr