Επί ποδός ο ΕΟΔΥ για ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Τα 69 φτάνει ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της καταγραφής.

Είναι όλοι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-61), εκ των οποίων 20 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (29%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 23.837 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.