Workplace wellness: Πώς η σωστή διατροφή  επηρεάζει την παραγωγικότητα

Πρόβλημα 1: Είσαι στο γραφείο, δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, λες δεν πεινάς, θα τη βγάλεις με μια μπάρα δημητριακών. Κατά τις 3 η κοιλιά σου γουργουρίζει τόσο δυνατά που το Google Meet σε ρώτησε αν μιλάς, καθώς το μικρόφωνο έπιασε θόρυβο.

Πρόβλημα 2: Σήμερα είπες θα παραγγείλεις. Πήρες μια αισχρή σαλάτα από το κυλικείο που δεν τρωγόταν. Ακόμα πεινάς. Τσάμπα και τα λεφτά.

Πρόβλημα 3: Έφερες φαγητό από το σπίτι. Το τάπερ σου άνοιξε μέσα στην τσάντα και τώρα είσαι πιο νευριασμένος από ποτέ. Καλύτερα πεινασμένος.

Ε, κάπου μέσα σε όλα αυτά, χάνεται και η όποια όρεξή σου για δουλειά. Το τι τρως – ή δεν τρως – επηρεάζει τελικά άμεσα την απόδοσή σου. Γιατί το “τι θα φάω στο γραφείο αύριο” δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.

1. Η σύνδεση μεταξύ τροφής και εγκεφάλου

Ήξερες ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί μόνο το 2% του σωματικού μας βάρους κι όμως καταναλώνει περίπου το 20% της συνολικής ενέργειας του σώματος;

Αυτό σημαίνει πως ό,τι τρώμε επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, αποφασίζουμε – ακόμα και το πως δουλεύουμε. Σύμφωνα με πλήθος ερευνών και δεδομένων από όλο τον κόσμο, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Αντίθετα, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη παραγωγικότητα, αυξημένα επίπεδα άγχους και μεγαλύτερη ψυχική κόπωση. Ένα fast food lunch δεν είναι απλώς “μια παρασπονδία”, αλλά ένας σίγουρος τρόπος να τραβήξεις… χειρόφρενο στην αποδοτικότητά σου.

Τι χρειάζεσαι ιδανικά; Να μαγειρεύεις από το σπίτι. Κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, έτοιμα γεύματα για επιχειρήσεις που λαμβάνουν υπόψη τους ότι δεν έχεις χρόνο και δύναμη να μαγειρεύεις καθημερινά. Κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να το πριμοδοτήσει κιόλας η εταιρεία σου; Ακόμα καλύτερα! Για κάνε μια κρούση!

2. Το “brain fog” του μεσημεριανού

Ένα από τα πιο διαδεδομένα παράπονα στους εργασιακούς χώρους είναι το brain fog, η λεγόμενη… μεσημεριανή νάρκη. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως post-lunch dip, δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα βιολογικού ρολογιού. Μελέτες δείχνουν ότι γεύματα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες προκαλούν απότομη αύξηση και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε υπνηλία και μειωμένη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο British Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεσημεριανά γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση και λιγότερη κόπωση μέχρι το τέλος της ημέρας. Δηλαδή: λιγότερα λευκά ψωμιά, περισσότερες φακές. Όχι δεν ακούγεται sexy, αλλά ο εγκέφαλός σου θα σε ευγνωμονεί.

3. Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά

Δεν χρειάζεται να γίνεις διαιτολόγος για να αναβαθμίσεις τη διατροφική σου ρουτίνα στο γραφείο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείς εύκολα να εφαρμόσεις, όποιο κι αν είναι το πρόγραμμά σου:

Ξεκίνα τη μέρα σωστά: Το πρωινό δεν είναι απλώς θέμα πείνας, αλλά στρατηγική κίνηση που θα επηρεάσει όλη τη μέρα σου. Ένα συνδυαστικό γεύμα με πρωτεΐνη (π.χ. αυγό), σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. βρώμη) και καλά λιπαρά (π.χ. καρύδια) κρατάει σταθερά τα επίπεδα ενέργειας.

Το σνακ παίζει ρόλο: Ένα γιαούρτι, λίγα αμύγδαλα, ένα φρούτο. Το σωστό σνακ μπορεί να αποτρέψει την πτώση της αποδοτικότητας χωρίς να προκαλέσει crash.

Νερό, ο αφανής ήρωας: Η ήπια αφυδάτωση (μόλις 1-2%) μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Μην περιμένεις να διψάσεις: φρόντισε να πίνεις νερό σταθερά.

Απόφυγε το multitasking με το φαγητό: Το να τρως μπροστά από την οθόνη δεν είναι “efficiency”, είναι συνταγή για υπερφαγία. Κάνε διάλειμμα, φάε με επίγνωση και δώσε στον εγκέφαλό σου το χρόνο να επανεκκινήσει.

Η διατροφή δεν είναι lifestyle trend, ούτε κάτι που χωρά μόνο στα Instagram stories. Είναι πυλώνας απόδοσης, ψυχικής ανθεκτικότητας και ευεξίας. Σε έναν κόσμο που κυνηγάμε συνεχώς το επόμενο “productivity hack”, ίσως να παραβλέπουμε το πιο απλό (και επιστημονικά τεκμηριωμένο): να ταΐσουμε το μυαλό μας σωστά.

Όχι, δεν θα σε απογειώσει μια σαλάτα. Αλλά αν κάθε μέρα ταΐζεις τον εγκέφαλό σου σαν να ετοιμάζεται για ολυμπιακούς, τότε σιγά σιγά θα σταματήσει να σέρνεται στις 4 το απόγευμα. Και αυτό, σε έναν κόσμο burnout και deadlines, είναι μια νίκη που αξίζει να τη διεκδικήσεις.