Λίγα φρούτα είναι τόσο αγαπημένα όσο η φράουλα – ζουμερή, γλυκιά, αρωματική. Κι όμως, σύμφωνα με ειδικούς, τις περισσότερες φορές τις τρώμε… λάθος. Αν κι εσύ βγάζεις το κουτί με τις φράουλες από το ψυγείο και το ανοίγεις αμέσως για να απολαύσεις τα φρούτα δροσερά, ίσως χάνεις την πραγματική τους γεύση.
Σύμφωνα με τη γνωστή εταιρεία καλλιέργειας φρούτων Driscoll’s, οι φράουλες πρέπει να έρχονται σε θερμοκρασία δωματίου πριν καταναλωθούν, για να αποδώσουν στο μέγιστο τα φυσικά αρώματα και τη γεύση τους. Το ιδανικό μάλιστα είναι να τις βγάλουμε από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν τις φάμε.
Όπως εξηγεί το America’s Test Kitchen, οι φράουλες δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη. Η αίσθηση της γλυκύτητας προέρχεται κυρίως από το άρωμα τους – το οποίο «κρύβεται» όταν είναι παγωμένες. «Λίγη ζέστη αρκεί για να αναδείξει τα αρώματα», λέει ο ειδικός Dan Souza. Η ψύξη καταστέλλει τις γλυκές νότες, ενώ η θερμοκρασία δωματίου τις απελευθερώνει.
Η αρθρογράφος της HuffPost UK, Amy Glover, δοκίμασε τη διαφορά και παραδέχεται ότι άλλαξε γνώμη. Μπορεί να της φάνηκε αρχικά περιττό «κόλπο», αλλά όπως αναφέρει, η εμπειρία ήταν τελείως διαφορετική: «Το άρωμα ήταν έντονο, η γεύση πιο γλυκιά, η φράουλα είχε “ζωντανέψει”. Δεν ξαναγυρνάω στις παγωμένες φράουλες», λέει. Ακόμη και αν δεν το κάνουμε κάθε φορά, ίσως αξίζει να δοκιμάσουμε τουλάχιστον μία φορά αυτό το μικρό μυστικό, που υπόσχεται να απογειώσει την εμπειρία μας με ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού.