Tο φρουτώδες ρόφημα που μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη
Orange juice punch cocktail relaxation

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης υγείας. Πολλοί γιατροί συνιστούν την ποικιλία στα γεύματά μας, εν μέρει για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Όταν καταναλώνονται τακτικά, ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό ισχύει γι’ αυτόν τον πλούσιο σε βιταμίνες χυμό, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lipids in Health and Disease το 2023 επεσήμανε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης μακροπρόθεσμα.

Fresh orange fruits and glass jar with juice on shelf on yellow background.

Στην ανάλυση συμμετείχαν 129 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 66 χρόνων. Από αυτούς, το 41% έπινε δύο φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού, ή περίπου 480 ml συνολικά, κάθε μέρα για τουλάχιστον 12 μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τακτικά το ρόφημα είχαν χαμηλότερα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν. Από την άλλη, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition το 2021 διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης. «Η εσπεριδίνη στον χυμό πορτοκαλιού μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και την παλμική πίεση ύστερα από παρατεταμένη κατανάλωση, και ύστερα από μία μόνο δόση, η χρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμπλουτισμένου με εσπεριδίνη ενισχύει τη μεταγευματική του επίδραση», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει περίπου 24 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν είστε διαβητικός ή προσπαθείτε να ισορροπήσετε τη διατροφή σας.

Αυτό το λαχανικό θα μπορούσε να περιορίσει την υπέρταση μακροπρόθεσμα

Άλλα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Αυτό ισχύει για το κόκκινο λάχανο. Σύμφωνα με τον Franklin Joseph, ειδικό στη διατροφή που μίλησε στο GB News, το λαχανικό βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, δύο ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα.

 

Closeup of fresh cut organic red cabbage

«Το κόκκινο λάχανο είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα superfoods στο σούπερ μάρκετ», δηλώνει ο ειδικός. Προσθέτει επίσης: «Είναι πλούσιο σε ίνες, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο ενώσεις που προάγουν την υγεία του εντέρου, μειώνουν την LDL χοληστερόλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο, ειδικά αν λάβει κάποιος υπόψη την τιμή του».

Το κόκκινο λάχανο περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα ινών ευεργετικών για το έντερο, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων που συνδέονται με καλύτερη πέψη, μείωση της χοληστερόλης και μείωση της αρτηριακής πίεσης.