Θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν τα φρούτα να ανεβάζουν την χοληστερίνη. Δεν ανεβάζουν όλα τα φρούτα τη χοληστερίνη, όμως υπάρχει μία κατηγορία, που αποτελεί κίνδυνο για τη χοληστερίνη. Ειδικά, όταν τα συγκεκριμένα φρούτα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Ο λόγος που τα συγκεκριμένα φρούτα μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη είναι λόγω της φρουκτόζης που περιέχουν. Όταν η φρουκτόζη εισέρχεται στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες κυρίως μέσω χυμών, smoothies ή αποξηραμένων φρούτων μπορεί να μετατραπεί σε λίπος στο συκώτι και να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης στο αίμα.
Ας δούμε ποια φρούτα μπορούν να ανεβάσουν την χοληστερίνη:
– Σταφύλια: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων. Όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο, αυξάνουν τον γλυκαιμικό δείκτη και ενδέχεται να επηρεάσουν τη χοληστερίνη.
– Μπανάνες: Αν και είναι δανικές για ενέργεια, είναι αρκετά πλούσιες σε φρουκτόζη και άμυλο. Καλό είναι να καταναλώνονται όταν είναι ώριμες με μέτρο.
– Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα): Περιέχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα και σχεδόν καθόλου νερό, αυξάνοντας το θερμιδικό και γλυκαιμικό φορτίο.
– Χυμοί φρούτων (ακόμα και φυσικοί): Δεν περιέχουν τις φυτικές ίνες του καρπού και προσφέρουν μόνο το σάκχαρο του φρούτου, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση του σακχάρου και πιθανή επιβάρυνση του μεταβολισμού.
Ωστόσο, ορισμένα φρούτα έχουν αντίθετη επίδραση, δηλαδή συμβάλλουν στη μείωση της LDL και την αύξηση της HDL («καλής» χοληστερίνης).
Αυτά περιλαμβάνουν:
– Μήλα (λόγω πηκτίνης)
– Αχλάδια
– Εσπεριδοειδή
– Ρόδια
– Μούρα
Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα, εκτός από φυτικές ίνες και φρουκτόζη, περιέχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλες φυτικές ενώσεις.
Επιπλέον, τα φρούτα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα που πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετά, όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυλλικό οξύ. Φυσικά, τα φρούτα είναι μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά βρώσιμα φρούτα που βρίσκονται στη φύση και η θρεπτική τους σύνθεση μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.
Έτσι, αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των φρούτων στην υγεία, επικεντρωθείτε σε φρούτα – υπερτροφές που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν υγιεινά φρούτα για όλα τα γούστα, από μήλα και φράουλες μέχρι δαμάσκηνα και παπάγια.
Η φλούδα των φρούτων είναι συνήθως πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώτε μια ποικιλία φρούτων, επειδή διαφορετικά φρούτα περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.