Ερευνητές από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (AMD).
Τα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), μια πάθηση των ματιών που επηρεάζει την κεντρική όραση ενός ατόμου, προκαλώντας θόλωση ή άλλα προβλήματα.
Από τους δύο τύπους AMD, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξηρή AMD, στην οποία η βλάβη στην ωχρά κηλίδα του ματιού – μια περιοχή που βρίσκεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς – συμβαίνει φυσικά με την ηλικία.
Η υγρή AMD εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, βλάπτοντας την ωχρά κηλίδα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την AMD.
Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δεν είναι μεταβλητοί, όπως η ηλικία και η γενετική. Άλλοι είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το βάρος, τα επίπεδα άσκησης και η διατροφή.
Συγκεκριμένα, η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, βιταμίνες C και E και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για AMD.
«Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (AMD) αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε στο Medical News Today η Siwei Liu, MD, ερευνήτρια στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Νοσοκομείου Shiyan Taihe στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Hubei στην Κίνα.
«Καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, ο εντοπισμός νέων τροποποιήσιμων παραγόντων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, τη διατήρηση της όρασης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών», πρόσθεσε η Liu.
Η Liu είναι η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition, η οποία διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός γενετικής και κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ξηρή Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (AMD).
Πώς συνδέονται ο καφές και η γενετική με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα κατανάλωσης καφέ για περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες από τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία των μελετών συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS) της UK Biobank.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη, αλεσμένου και στιγμιαίου. Οι επιστήμονες έλαβαν επίσης δεδομένα για την ξηρή και την υγρή AMD για ενήλικες 50 ετών και άνω από το σύνολο δεδομένων Finngen GWAS.
«Ο καφές είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα ροφήματα παγκοσμίως και είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να προσφέρουν νευροπροστατευτικές επιδράσεις», εξήγησε η Liu.
«Ταυτόχρονα, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η γενετική επηρεάζει τις διατροφικές προτιμήσεις. Η μελέτη της γενετικής προδιάθεσης για την κατανάλωση καφέ και η σχέση της με τον κίνδυνο AMD μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη πιθανών αιτιωδών συσχετίσεων μεταξύ της διατροφής και των οφθαλμικών παθήσεων», σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης.
Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ξηρής AMD κατά 7 φορές
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν και μια ποικιλία μεθόδων για να προσδιορίσουν τα ευρήματα της μελέτης τους, συμπεριλαμβανομένης της τυχαιοποίησης Mendelian και της παλινδρόμησης βαθμολογίας ανισορροπίας σύνδεσης (LDSC) για την αξιολόγηση τυχόν γενετικών συσχετίσεων.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν μια επικάλυψη μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου για στιγμιαίο καφέ και του κινδύνου για ξηρή Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ).
Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτής της γενετικής συσχέτισης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, σε σύγκριση με άλλους τύπους κατανάλωσης καφέ, αύξησε τον κίνδυνο ξηρής AMD κατά περίπου επτά φορές.
«Αυτή η γενετική επικάλυψη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν κοινές βιολογικές οδοί ή μεταβολικοί μηχανισμοί που συνδέουν την προτίμηση για στιγμιαίο καφέ με τον κίνδυνο ανάπτυξης ξηρής AMD», δήλωσε η Liu.
«Παρέχει νέα εικόνα για την παθογένεση της AMD και προσφέρει μια πιθανή κατεύθυνση για εξατομικευμένες στρατηγικές πρόληψης, όπως παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής που βασίζονται σε γονίδια», διευκρίνισε.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου υγρής AMD. Για τα επόμενα βήματα αυτής της έρευνας, η Liu δήλωσε ότι αυτή και η ομάδα της σχεδιάζουν να επικυρώσουν τη συσχέτιση σε ανεξάρτητους πληθυσμούς και να διεξάγουν λειτουργικές μελέτες για να διερευνήσουν εάν οι μεταβολικές οδοί που συνδέονται με την κατανάλωση στιγμιαίου καφέ εμπλέκονται άμεσα στην παθοφυσιολογία της AMD.
«Στόχος μας είναι επίσης να πραγματοποιήσουμε διαχρονικές αναλύσεις κοόρτης για να διευκρινίσουμε την αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφέ και της εξέλιξης της AMD», κατέληξε η Liu.