Στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση ο σύλλογος Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έφτιαξε και πρόσφερε στους επισκέπτες σκιουφικτά μακαρούνια, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του συλλόγου.
Τα σκιουφικτά ή σιουφιχτά μακαρούνια είναι κρητικά ζυμαρικά και έχουν σχήμα “βαρκούλας” τα όποια *σκιουφίζουν στο *σοφρά.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τις κυρίες Μαρία Παπακανδεράκη, Χρυσή Σταυρουλάκη και Μαρία Καρδουλάκη που βοήθησαν.
Παρακάτω παραθέτουμε τη συνταγή για όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν τη δημιουργία του χαρακτηριστικού φαγητού της Κρήτης, όπως δημοσιεύθηκε από το Φεστιβάλ.
Υλικά:




1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

Διαδικασία:
Σε μια *λεκανίδα βάζουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με αυτόν τον τρόπο καλά τη ζύμη. Εάν η ζύμη είναι σκληρή, βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, θέλουμε μέτριο ζυμάρι. Σκεπάζουμε τη λεκανίδα με ζεστό πανί και την αφήνουμε περίπου μια ώρα για να «ξεκουραστεί».
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και σε ξύλινη επιφάνεια, πλάθουμε με τα χέρια μας ισοπαχή κορδόνια. Έπειτα κόβουμε από την άκρη του κορδονιού ένα μικρό κομμάτι ζύμης (2-3 εκατοστών), βάζουμε δυνατά τα τρία δάκτυλά μας (δείκτης, μέσος, παράμεσος) μέσα στο κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τα προς τα πίσω. Με αυτές τις κινήσεις κάνουμε ένα κοντόχοντρο μακαρούνι, αδειανό στη μέση, σαν “βαρκούλα”. Φροντίζουμε στην ξύλινη επιφάνεια να υπάρχει μπόλικο αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και πριν τα βάλουμε στη κατσαρόλα, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό, λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το βράζουμε. Όταν το νερό βράσει καλά, ρίχνουμε μέσα τα μακαρούνια, ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα βράζουμε 35-45 λεπτά περίπου, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.
Τα σερβίρουμε με τυρί ή ανθότυρο.
Κρητική ντοπιολαλιά
σοφράς: κυκλικό χαμηλό τραπέζι για ζύμωμα
λεκανίδα: πήλινη μεγάλη λεκάνη
σκιουφίζω: στρουφίζω, δηλαδή στρίβω στρίβω και πλάθω