Είναι απλή και θεϊκή ταυτόχρονα και γίνεται με εύκολη σπιτική ζύμη και μαλακό τυρί.
Η σφακιανή πίτα γίνεται στο τηγάνι και γαρνίρεται παραδοσιακά με μέλι.
Οι Χανιώτες έχουν την ιδιαιτερότητα να φτιάχνουν μία από τις πιο χαρακτηριστικές πίτες της Κρήτης—γεμιστή με φρέσκο τυρί.
Η πίτα αυτή είναι τραγανή, αρωματική και ιδανική για πρωινό, ελαφρύ βραδινό, ως ορεκτικό ή επιδόρπιο. Για όλες τις ώρες, δηλαδή.
Η λαχταριστή γεύση και η θριφτή υφή την κάνουν αγαπημένο πιάτο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Αν βρεθείτε στα Χανιά, πρέπει να τη δοκιμάσετε, οπωσδήποτε.
Σφακιανή πίτα
- Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 240 ml νερό χλιαρό
- 70 ml τσικουδιά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. ανθότυρο μαλακό ή μυζήθρα
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα:
- μέλι
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το νερό, την τσικουδιά και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και τα πλάθουμε σε ισάριθμα μπαλάκια. Χωρίζουμε σε 15 μπαλάκια-κουταλιές της σούπας και το τυρί.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης σε σχήμα δίσκου, διαμέτρου περίπου 10 εκατοστών.
- Βάζουμε στη μέση το τυρί, σκεπάζουμε με το ζυμάρι, κλείνουμε καλά και ξανανοίγουμε με τον πλάστη, πάλι σε λεπτό, στρογγυλό πιτάκι.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να ετοιμάσουμε όλες τις πιτούλες.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις πίτες, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι και σουσάμι.