Μία από τις πιο χαρακτηριστικές καλοκαιρινές εικόνες είναι οι πλανόδιοι πωλητές που στήνουν τους πάγκους τους σε παραλίες και πωλούν ψητό καλαμπόκι.
Και ποιος δεν έχει αγοράσει το απολαυστικό αυτό σνακ. Βόλτες στην παραλία με ψητό καλαμπόκι στο χέρι ή ξεκούραση στις ξαπλώστρες όταν ο ήλιος έχει πέσει χαζεύοντας την θάλασσα και τρώγοντας ψητό καλαμπόκι.
Ας δούμε 6 λόγους που καθιστούν το καλαμπόκι ευεργετικό για την υγεία.
1. Βοηθά στην πέψη και την υγεία του εντέρου
Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες διογκώνουν τα κόπρανα και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Το πεπτικό μας σύστημα διασπά το εσωτερικό μέρος του πυρήνα του καλαμποκιού, το οποίο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, και αποβάλλει το σκληρό εξωτερικό μέρος. Το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει το ινώδες κέλυφος. Ζυμώνονται στα έντερα, γι’ αυτό και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αέρια. Οι ίνες του καλαμποκιού λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικό.
2. Βοηθά στην καλή όραση
Ένα μεσαίου μεγέθους καλαμπόκι περιέχει σχεδόν 900 μικρογραμμάρια αντιοξειδωτικών, και συγκεκριμένα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά προάγουν την υγιή όραση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν επίσης το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονή, καρδιακές και άλλες παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά διατηρούν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές, ώστε να μπορεί να καταπολεμά ιούς, βακτήρια και λοιμώξεις.
3. Προστατεύει την καρδιά
Μια άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη που κατανάλωναν 4 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο την ημέρα σε αρτοσκευάσματα είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από εκείνα που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα ελαίου καρύδας (επίσης σε αρτοσκευάσματα).
Το καλαμποκέλαιο περιέχει φυτοστερόλες, μια φυσική φυτική ουσία που ελαχιστοποιεί την ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά το σώμα. Έχει επίσης ουβικινόνη (CoQ10), μια βιταμίνη που είναι ευεργετική για την καρδιά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής βλάβης.
4. Παρέχει θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα
Εκτός από τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, το καλαμπόκι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ένα μεσαίου μεγέθους καλαμπόκι έχει: 4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 40 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, 32 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, 294 χιλιοστόγραμμα καλίου, 244 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α και 7 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C.
5. Επηρεάζει μέτρια το σάκχαρο στο αίμα
Τα φυσικά σάκχαρα στο καλαμπόκι δίνουν στους σπόρους τη γλυκύτητά τους. Αλλά το καλαμπόκι εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Ένα μέτριου μεγέθους καλαμπόκι έχει 4 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης – λιγότερο από το ένα τρίτο της ζάχαρης, που περιέχει ένα μήλο. Το προφίλ χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σύνθετων υδατανθράκων του καλαμποκιού το τοποθετεί χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη.
6. Αποτελεί μια υγιεινή επιλογή χωρίς γλουτένη
Το καλαμπόκι είναι φυσικά απαλλαγμένο από γλουτένη, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν ευαισθησία στη γλουτένη.