Ποιος δεν θα πάει τώρα το καλοκαίρι σε ένα παραλιακό ταβερνάκι για ψάρια και θαλασσινά που,το ξέρουμε, δεν εξαντλούνται στα καλαμαράκια, το χταπόδι και τις γαρίδες;
Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα (όπως ασβέστιο, σίδηρος, σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος και ιώδιο).
Αν τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή διατροφή μας (2-3 φορές την εβδομάδα) μόνο οφέλη θα έχουμε για τον οργανισμό μας.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ενισχύουν τις λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη μνήμη, και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Συμβάλλουν στο σωστό σχηματισμό των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D και ασβέστιο.
Βελτιώνουν την όραση χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και των ωμέγα-3, που συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα ωμέγα-3 έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Κατά την εγκυμοσύνη, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 είναι σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Τα πιο υγιεινά
Γενικά, τα μικρότερα ψάρια τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο, ένα από ταβαρέα μέταλλα που μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό.
Σαρδέλες: Είναι μικρές αλλά διατροφικά πανίσχυρες. Πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο (ειδικά αν καταναλώνονται με το κόκαλο), σίδηρο, και βιταμίνες D και B12. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
Σολομός: Εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ο άγριος σολομός θεωρείται γενικά ανώτερος σε θρεπτικά συστατικά.
Σκουμπρί: Πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο. Έχει λιγότερο υδράργυρο από το βασιλικό σκουμπρί.
Πέστροφα: Περιέχει ωμέγα-3, βιταμίνη D και B12, πρωτεΐνες και μέταλλα.
Ρέγγα: Υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, βιταμίνες D, E και Β12, καθώς και ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο.
Μπακαλιάρος: Εξαιρετική πηγή φωσφόρου, νιασίνης και βιταμίνης Β12.
Γαύρος: Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.
Μύδια: Θρεπτική βόμβα πλούσια σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Χταπόδι: Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
Γαρίδες: Πλούσιες σε πρωτεΐνη, σελήνιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12.