Πολλές φορές με τους ρυθμούς της καθημερινότητας να είναι φρενήρεις, επιλέγουμε να βάζουμε στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε με την κατσαρόλα.
Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Όσο κι αν είναι βολική αυτή η συνήθεια, τοποθετώντας το φαγητό με την κατσαρόλα στο ψυγείο, ενδεχομένως αυτό να αναπτύξει βακτήρια που σε συνδυασμό με τη χημική αλληλεπίδραση της κατσαρόλας, να έχει αρνητικές συνέπειες στη διατροφική αξία του φαγητού, αλλά και στην υγεία μας.
Οι κίνδυνοι βάζοντας την κατσαρόλα με το φαγητό στο ψυγείο
Στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) δείχνουν ότι οι κατσαρόλες δεν εξασφαλίζουν ομοιόμορφη ψύξη. Αυτό έχει αποτέλεσμα, κάποια σημεία του φαγητού να αναπτύσει βακτήρια ταχύτατα. Εάν το φαγητό παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερες από δύο ημέρες, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.
Μετά από τη μελέτη του Environmental Sciences Europe, μέταλλα όπως το αλουμίνιο μπορεί να αντιδράσουν με όξινες τροφές, όπως η ντομάτα, επηρεάζοντας όχι μόνο τη γεύση αλλά και απελευθερώνοντας ουσίες που — με την πάροδο του χρόνου και την επαναλαμβανόμενη έκθεση — ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του φαγητού
Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε κατάλληλα δοχεία αποθήκευσης, όπως γυάλινα ή ειδικά πλαστικά. Δεν αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες μαζί, και φροντίζουμε το φαγητό να μην μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το ρύζι, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Αν τοποθετήσετε το φαγητό στην κατάψυξη, φροντίστε να αναγράψετε την ημερομηνία παρασκευής, ώστε να γνωρίζετε μέχρι πότε πρέπει να καταναλωθεί.
Θυμηθείτε πως ο χρόνος συντήρησης εξαρτάται από το είδος του τροφίμου. Τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται στο ψυγείο έως και 5 ημέρες. Ωστόσο, τρόφιμα όπως τα φρέσκα ψάρια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, ενώ τα βραστά αυγά μπορούν να συντηρηθούν έως και 7 ημέρες.