ΠΟΥ: Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες

Άνδρες και γυναίκες δηλώνουν περίπου το ίδιο συχνά ότι νιώθουν μοναξιά, όμως τα έφηβα κορίτσια φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά, ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως δηλώνει ότι νιώθει μοναξιά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής για την Κοινωνική Σύνδεση του ΠΟΥ.

Η ανησυχία για μια «επιδημία μοναξιάς» έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική. Η Επιτροπή του ΠΟΥ προσπάθησε να εντοπίσει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς αυτό επηρεάζει την υγεία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέοι είναι οι πιο ευάλωτοι: περίπου το 21% των εφήβων και το 17,4% των ενηλίκων κάτω των 30 δηλώνουν ότι νιώθουν μοναξιά. Αντίθετα, μόνο το 11,8% των ατόμων άνω των 60 ετών δηλώνει το ίδιο.

Αν και συνολικά οι άνδρες και οι γυναίκες εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά, τα έφηβα κορίτσια ξεχωρίζουν: σχεδόν μία στις τέσσερις (24,3%) δηλώνει ότι νιώθει μοναξιά.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στη μοναξιά και την απομόνωση», δήλωσε ο δρ. Βίβεκ Μέρτι, πρώην Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ και συμπρόεδρος της επιτροπής. Ανέφερε την κακή σωματική και ψυχική υγεία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά και την υπερβολική χρήση ψηφιακών μέσων – ειδικά από τους νέους – ως βασικά προβλήματα.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση: κάποιος θεωρείται κοινωνικά απομονωμένος όταν δεν έχει αρκετές κοινωνικές σχέσεις, ενώ η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν.

Τα στοιχεία για την κοινωνική απομόνωση είναι πιο περιορισμένα, αλλά η Επιτροπή εκτιμά ότι επηρεάζει έναν στους τρεις ηλικιωμένους και έναν στους τέσσερις νέους.

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, καθώς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη, έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και ψυχικών προβλημάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζονται με περίπου 871.000 θανάτους τον χρόνο.

Αντίθετα, οι δυνατοί κοινωνικοί δεσμοί μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. Οι ειδικοί του ΠΟΥ κάλεσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν την καταπολέμηση της μοναξιάς προτεραιότητα πολιτικής και να επενδύσουν σε έρευνες για τρόπους ενίσχυσης της κοινωνικής σύνδεσης.

«Για πάρα πολύ καιρό δεν αναγνωρίζαμε τη σημασία της κοινωνικής υγείας», είπε ο Μέρτι. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να δρουν. Η Σουηδία, για παράδειγμα, παρουσίασε φέτος ένα σχέδιο ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις σε ηλικιωμένους που μπορεί να είναι απομονωμένοι, όπως είπε ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, Γιάκομπ Φόρσμεντ. Στους επόμενους μήνες, η Σουηδία θα δώσει σε νέους 16 έως 18 ετών «κάρτες δραστηριοτήτων» με χρήματα για να συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις, αθλητισμό, υπαίθριες και πολιτιστικές εκδηλώσεις – με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται με άλλους ανθρώπους.

Στόχος είναι οι νέοι να καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. «Δεν είναι πρόβλημα μόνο για όσους νιώθουν μοναξιά ή είναι απομονωμένοι», είπε ο Φόρσμεντ. «Είναι πρόβλημα για όλη την κοινωνία».

Πηγή: Lifo.gr (Με πληροφορίες από euronews.com)