Tα τρυφερά αμπελόφυλλα είναι βασικό υλικό για πολλές ελληνικές συνταγές, με κυριότερη φυσικά τα αγαπημένα ντολμαδάκια. Η εποχικότητά τους, όμως, είναι περιορισμένη και τα πιο νόστιμα και τρυφερά φύλλα μαζεύονται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αν θέλουμε να τα έχουμε διαθέσιμα σε καλή ποιότητα όλο τον χρόνο, χωρίς να καταφεύγουμε σε τυποποιημένα προϊόντα, η λύση είναι η συντήρηση σε βαζάκι με άλμη που θα φτιάξουμε μόνοι μας, γρήγορα και εύκολα.
Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη και η συνταγή περνάει από γενιά σε γενιά σε πολλά σπίτια. Αρκεί λίγη προετοιμασία, μερικά υλικά και σωστή διαδικασία. Σε αντίθεση με την κατάψυξη, που μπορεί να αλλοιώσει την ελαστικότητα των φύλλων, η άλμη προσφέρει σταθερότητα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για πολλούς μήνες, χωρίς ψυγείο, αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης.
Το καλό με τη συντήρηση σε βάζο είναι ότι μπορείτε να οργανώσετε την κουζίνα σας καλύτερα, αποθηκεύοντας τα φύλλα σε μερίδες των 10 ή 20 τεμαχίων, ποσότητα δηλαδή που μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να ετοιμάσετε μια μικρή ή μεγάλη κατσαρόλα ντολμαδάκια, σαρμαδάκια ή όπως αλλιώς τα αγαπάτε.
Πώς φτιάχνουμε αμπελόφυλλα στο βάζο
Υλικά
-Φρέσκα αμπελόφυλλα από κληματαριά, όσο το δυνατόν πιο μεγάλα και τρυφερά, πριν σκληρύνουν και χωρίς σημάδια και σκισίματα
-Νερό
-Χοντρό αλάτι
-Χυμό από μισό Λεμόνι (προαιρετικά)
-και γυάλινα βάζα με καπάκι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ξεδιαλέγουμε τα αμπελόφυλλα και διαλέγουμε αυτά που είναι χωρίς σκισίματα. Με ένα ψαλίδι κόβουμε προσεκτικά τα κοτσανάκια.
Βήμα 2: Βράζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα φύλλα για 10–15 δευτερόλεπτα μέχρι να αλλάξουν χρώμα (να πρασινίσουν έντονα) και τα βγάζουμε αμέσως. Τα βουτάμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός (μπλανσάρισμα).
Βήμα 3: Τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε πετσέτα ή σουρωτήρι. Τα στοιβάζουμε ανά 10 ή 20 φύλλα γιατί θα μας διευκολύνει στη μελλοντική χρήση και τα τυλίγουμε σε ρολό ή τα διπλώνουμε.
Βήμα 4: Για να φτιάξουμε την άλμη βράζουμε νερό με 10% αλάτι (π.χ. 1 λίτρο νερό + 100 γρ. χοντρό αλάτι). Προαιρετικά, προσθέτουμε μερικές φέτες λεμονιού ή 1 κουτ. σούπας χυμό για ελαφριά οξύτητα.
Βήμα 5: Γεμίζουμε τα βαζάκια. Τοποθετούμε τα φύλλα κάθετα ή οριζόντια σε αποστειρωμένα βάζα. Τα σκεπάζουμε πλήρως με την ζεστή άλμη και κλείνουμε καλά τα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα για 10 λεπτά, όπως κάνουμε στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες. Μόλις κρυώσουν, τα φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές
-Αν ανοιχτεί το βαζάκι τότε πρέπει μετά να διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2–3 εβδομάδες.
-Πριν τα χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να τα ξεπλύνετε προσεκτικά με νερό για να φύγει το περιττό αλάτι.
-Μη δοκιμάσετε να τα φυλάξετε χωρίς ζεμάτισμα γιατί σκληραίνουν και δεν τυλίγονται καλά.