Πως να προστατέψετε τα κατοικίδια σας στον καύσωνα

Σε συνθήκες καύσωνα η χώρα, με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο. Η διατήρηση της δροσιάς σε ζεστό καιρό αποτελεί πρόκληση και συνιστάται η λήψη   μέτρων για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος, η γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο σας είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Επίσης αφήστε  δροσερό νερό έξω από το σπίτι  σας για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στις γειτονιές και να μην τα ενοχλείτε  εάν έχουν βρει ένα πολυπόθητο καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος.

Σε ό,τι αφορά στα δεσποζόμενα ζώα:

Εσωτερικοί χώροι
Το ότι ο σκύλος ζει μέσα στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι, είναι προστατευμένος από την ζέστη.
Ορισμένα σπίτια είναι πολύ ζεστά, ειδικά εάν έχουν πολλά παράθυρα και τα χτυπάει ο ήλιος.
Ακόμα και μέσα στο σπίτι ο σκύλος, θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο δροσερό, όπου υπάρχει κλιματιστικό ή ανεμιστήρας.
Επίσης, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό όλη μέρα.
Σε καμία περίπτωση, ο σκύλος δεν θα πρέπει να παραμένει για ώρα κλεισμένος μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και με κατεβασμένο το παράθυρο.
Σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το αυτοκίνητο “ψήνεται” με αποτέλεσμα ο σκύλος να κινδυνεύει από θερμοπληξία.

Εξωτερικοί χώροι
Ο σκύλος εκτός σπιτιού, θα πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό και σκιερό μέρος και να έχει πάντα δίπλα του, ένα μπολ με φρέσκο καθαρό νερό.
Όταν πιάνουν οι ζέστες, τα σκυλιά προτιμούν να ξαπλώνουν με την κοιλιά τους σε δροσερά δάπεδα.
Για αυτό καλό είναι, ανά τακτά χρονιά διαστήματα, ο ιδιοκτήτης να βρέχει το σημείο όπου κάθεται ο σκύλος ή να του απλώσει μια βρεγμένη πετσέτα.
Η βόλτα καλό είναι να γίνεται πολύ πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, που θα έχει πέσει ο ήλιος και να αποφεύγονται οι ώρες αιχμής, μεταξύ 11π.μ -3 μ.μ.
Τις ζεστές μέρες θα πρέπει η δραστηριότητα του σκύλου να είναι περιορισμένη, γιατί υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.
Ο σκύλος θα πρέπει να περπατάει περισσότερο σε σημεία με γκαζόν και στο πεζοδρόμιο και να αποφεύγει όσο είναι δυνατόν το περπάτημα στην άσφαλτο.
Η άσφαλτος μπορεί να καίει και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στις πατούσες του σκύλου.
Οι κτηνίατροι συστήνουν: Τοποθετήστε το πίσω μέρος του χεριού σας στην άσφαλτο. Αν δεν μπορείτε να το κρατήσετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα, τότε είναι πολύ ζεστό και για τα πόδια των σκύλων.

 Ποιοι σκύλοι

υποφέρουν περισσότερο;

Καταρχήν αυτά τα σκυλάκια που αφήνονται εκτεθειμένα στον ήλιο, σε κλειστά αυτοκίνητα & εγκαταστάσεις.

Επιπρόσθετα, όσα σκυλάκια ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

Φυλή: βραγχυκέφαλες φυλές όπως bulldog (μπουλντόγκ), pug (παγκ).

Οι αδένες ιδρώτα των σκύλων βρίσκονται στις πατούσες τους ενώ μέσω της εκπνοής αποβάλλουν τη ζέστη που νιώθουν. Σκυλάκια όπως τα pug (παγκ), τα boston terrier (μπόστον τεριέ), french bulldog (γαλλικά μπουλντόγκ), english bulldog (αγγλικά μπουλντόγκ), shih tzu (σιχ-τσου) λόγω κατασκευής δυσκολεύονται να απορροφήσουν τον αέρα που χρειάζονται για να δροσιστούν και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητα στη ζέστη – πάσχουν από ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ (brachycephalic airway syndrome -BAS).

Τα σκυλάκια αυτών των φυλών έχουν στενούς ρινικούς αεραγωγούς και μακριούς και μαλακούς ουρανίσκους, κατασκευή που περιορίζει την κίνηση του αέρα. Επίσης, η στενότερη τραχεία τους τα αναγκάζει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εισπνεύσουν επαρκή ποσότητα αέρα για να δροσιστούν.

Σκυλιά με

παχύ τρίχωμα

Το τρίχωμα λειτουργεί ως μόνωση και διατηρεί τη θερμοκρασία: διατηρεί τη ζέστη το χειμώνα και διώχνει τη ζέστη το καλοκαίρι. Φυλές όπως τα labrador (λαμπραντόρ), husky (χάσκυ), ποιμενικοί και golden retriever (γκόλντεν ριτρήβερ) έχουν διπλή στρώση τριχώματος. Και επιπλέον, τα σκουρόχρωμα σκυλάκια τραβάνε περισσότερο τη ζέστη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Όσον αφορά στο διπλό στρώμα τριχώματος, το κοντό, εσωτερικό τρίχωμα είναι η μόνωση και αποβάλλεται κατά συχνά διαστήματα, ενώ το εξωτερικό τρίχωμα που είναι φτιαγμένο από πιο χοντρή και μακριά τρίχα μαδάει λιγότερο. Αν ξυρίσετε αυτά τα ζωάκια, τότε το εσωτερικό τρίχωμα θα αναπτυχθεί ανώμαλα με αποτέλεσμα ή να φαίνεται με μπαλώματα ή ακόμη χειρότερα να μην μπορεί να προστατευθεί το δέρμα του σκύλου. Το ξύρισμα του τριχώματος είναι κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για θερμοπληξία, για εγκαύματα, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.

Τα σημάδια της

θερμοπληξίας

Προσέξτε τα πρώιμα σημάδια της θερμοπληξίας. Στους σκύλους, αυτά περιλαμβάνουν έντονο λαχάνιασμα, σάλια, ανησυχία, κατακόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα και έλλειψη συντονισμού. Τα σημάδια θερμοπληξίας στα κουνέλια περιλαμβάνουν σάλια, σιελόρροια, λήθαργο, σύντομες και ρηχές αναπνοές, κόκκινα και ζεστά αυτιά, υγρή μύτη και επιληπτικές κρίσεις.

Εάν υποψιάζεστε θερμοπληξία ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη, μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας σε δροσερό, καλά αεριζόμενο μέρος. Δώστε του μικρές ποσότητες δροσερού (όχι παγωμένου) νερού να πιει και ρίξτε του νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να δροσιστεί. Ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.