Πώς να καθαρίσετε το τζάμι της πόρτας του φούρνου, σύμφωνα με τους ειδικούς
Cleaning the oven with detergent and rag

Όταν η κουζίνα μας είναι καθαρή, τότε η όρεξη για να μαγειρέψουμε αυξάνεται και καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από το σημείο που μαγειρεύεται το φαγητό, όπως είναι ο φούρνος.

Όταν ο χειμώνας γίνεται αισθητός μέσα από τις χαμηλές του θερμοκρασίες, αρκετές συνήθειες της καθημερινότητάς μας αλλάζουν. Μία από αυτές τις συνήθειες είναι και η διατροφή. Τα ζεστά πιάτα πλέον είναι εκείνα που ευχαριστιόμαστε περισσότερο, σηματοδοτώντας την εποχή των φαγητών που απαιτούν κουτάλι.

Για τον ίδιο λόγο, η χρήση ηλεκτρικών συσκευών όπως ο φούρνος αυξάνεται σημαντικά. Αν τον χρησιμοποιείτε συχνά για να μαγειρέψετε, τότε σίγουρα θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι και με το πρόβλημα του καθαρισμού του τζαμιού του. Εκεί συσσωρεύεται πολλές φορές το λίπος από το φαγητό και δημιουργείται ένα μικρό στρώμα βρωμιάς που κάνει το τζάμι να φαίνεται καφέ.

Να σημειώσουμε μάλιστα, ότι ο καθαρισμός του φούρνου απαιτεί διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλες συσκευές, καθώς με τον καιρό συσσωρεύονται πιτσιλιές από φαγητά και λίπη. Σύμφωνα με όσα εξηγούν η Sara San Angelo, ιδρύτρια του blog Confessions of a Cleaning Lady, και η Jessica Ruenz, πρώην αντιπρόεδρος της εταιρείας καθαρισμού Maid Right, στο μέσο Southern Living, είναι σημαντικό να ακολουθείται μία σωστή ρουτίνα καθαρισμού.

Χρήσιμες συμβουλές

Για το εξωτερικό της πόρτας, συνιστάται ένα μείγμα ίσων ποσοτήτων καθαριστικού ξιδιού και νερού, το οποίο εφαρμόζεται με πανί μικροϊνών για την απομάκρυνση της βρωμιάς. Αν ο φούρνος έχει τμήματα από ανοξείδωτο ατσάλι, καλό είναι να χρησιμοποιείται ειδικό καθαριστικό ώστε να προστατευτεί το υλικό και να διατηρηθεί έτσι η γυαλάδα του.

Το τζάμι στο εσωτερικό χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Γι’ αυτό κι ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού, μέχρι να σχηματιστεί πάστα, σε συνδυασμό με μερικές σταγόνες υγρού πιάτων, βοηθά στην αποσύνθεση του λίπους και της επίμονης βρωμιάς.

Η πάστα απλώνεται στο γυαλί, αφήνεται να δράσει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τρίβεται με την μαλακή πλευρά από κάποιο σφουγγάρι.

Για την απομάκρυνση υπολειμμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διάλυμα ξιδιού με νερό, ενώ το τελικό στέγνωμα και γυάλισμα με καθαρό πανί αποτρέπει τα σημάδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόρτα του φούρνου διαθέτει κενό ανάμεσα στα γυάλινα πάνελ της, όπου επίσης συσσωρεύεται βρωμιά. Η πρόσβαση σε αυτό το σημείο απαιτεί την αφαίρεση της πόρτας, καθώς δεν καθαρίζεται από το εξωτερικό.

Συχνότητα καθαρισμού και τι να αποφεύγετε

Η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από το πόσο χρησιμοποιείται ο φούρνος και από τις ποσότητες πιτσιλιών που δημιουργούνται κατά το μαγείρεμα. Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο άμεσος καθαρισμός των λεκέδων μειώνει την ανάγκη για πιο βαθύ καθάρισμα αργότερα.

Συνιστάται ο καθαρισμός του εξωτερικού τζαμιού κάθε φορά που καθαρίζεται γενικά η κουζίνα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να καθαρίζεται όταν εμφανίζονται ορατές κηλίδες ή κατά τον συνολικό καθαρισμό του φούρνου.

Δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεται το τζάμι όταν ο φούρνος είναι ζεστός, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος αλλά και φθοράς της επιφάνειας. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται ιδιαίτερα προϊόντα που θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια ή και ισχυρά χημικά, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν το γυαλί ή τα φινιρίσματα της συσκευής.

Πέρα από τον τακτικό καθαρισμό, ορισμένες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της πόρτας σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, το ελαφρύ κάλυμμα τροφών που μπορεί να πιτσιλίσουν ή η χρήση προστατευτικών ταψιών στο κάτω μέρος του φούρνου μειώνουν την ποσότητα των υπολειμμάτων που συσσωρεύονται. Εξίσου σημαντικός είναι και ο καλός αερισμός της κουζίνας κατά το μαγείρεμα, ώστε να μην κατακάθονται ατμοί και λίπη στις επιφάνειες.

Πηγή: bovary.gr