Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να καεί κάποιο τηγάνι από τη συνεχή χρήση. Συχνά, κατά το τηγάνισμα, το λίπη ξεχειλίζουν και αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια. Κατά το μαγείρεμα, αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή – ιδίως αν ξεχάσουμε να ανακατέψουμε το φαγητό – το κάψιμο είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Με τον καιρό, στον πάτο και τα τοιχώματα του τηγανιού συγκεντρώνονται υπολείμματα, που οδηγούν σε μόνιμες φθορές στην επιφάνεια.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την αισθητική, φυσικά, αλλά επηρεάζει και τη διάρκεια ζωής του σκεύους ενώ παράλληλα αποτελεί κίνδυνο και για την υγεία μας. Ο τακτικός καθαρισμός και η φροντίδα των σκευών μαγειρικής είναι απαραίτητος για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν σπιτικές μέθοδοι που βοηθούν στην απομάκρυνση των ρύπων.
Επιφάνεια κοπής, τηγάνια & άλλα αντικείμενα που πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά απ΄όσο νομίζεις
Καθάρισε το τηγάνι σου με τσόφλια αυγών
Αν σου έχουν περισσέψει τσόφλια αυγών, μην τα πετάξεις. Θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τον καθαρισμό ενός καμένου τηγανιού. Είναι όχι μόνο οικονομικά, αλλά και εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πάρεις τρία ή τέσσερα τσόφλια, να τα θρυμματίσεις καλά σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα, και να τα πασπαλίσεις πάνω στην υγρή επιφάνεια του καμένου τηγανιού. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες υγρό πιάτων ή λίγο χυμό λεμονιού.
Τρίψε απαλά την πούδρα των τσόφλιων πάνω στις καμένες περιοχές με ένα σφουγγάρι. Μην ασκήσεις όμως υπερβολική πίεση για να μη φθείρεις την επίστρωση του σκεύους. Αφού τρίψεις για λίγο, ξέπλυνε το σκεύος με χλιαρό νερό και πλύνε το όπως συνήθως.
Το θαυματουργό φυσικό υλικό που εξαφανίζει τα λίπη από τα ντουλάπια της κουζίνας βρίσκεται εκεί μέσα
1. Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους καθαρισμού είναι ο συνδυασμός λευκού ξυδιού και μαγειρικής σόδας. Άπλωσε μαγειρική σόδα στον πάτο του τηγανιού, πρόσθεσε υγρό πιάτων, κάλυψε με απορροφητικό χαρτί και ρίξε λευκό ξύδι από πάνω ώστε να μουσκέψει καλά. Μετά από περίπου 30 λεπτά, οι ρύποι αφαιρούνται εύκολα – απλώς σκούπισέ τους.
2. Μια ακόμη μη συμβατική αλλά αποτελεσματική μέθοδος είναι η χρήση κέτσαπ. Χάρη στο ξίδι και το κιτρικό οξύ που περιέχει, η ντοματοπολτός μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των καμένων υπολειμμάτων. Άπλωσε λίγη κέτσαπ στην επιφάνεια του τηγανιού, πρόσθεσε λίγο νερό και ζέστανέ το σε χαμηλή θερμοκρασία – προσοχή να μη βράσει. Μετά από μία ώρα, ξέπλυνε και καθάρισε με την τραχιά πλευρά του σφουγγαριού. Θα εκπλαγείς
3. Η τακτική συντήρηση της θέρμανσης είναι επίσης απαραίτητη κατά τους χειμερινούς μήνες, για να διασφαλιστεί η άνετη ζεστασιά στο σπίτι. Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού είναι σημαντική – πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η απόδοση αλλά και η ασφάλεια. Κατά τη χρήση φούρνου, συνιστάται η χρήση των κατάλληλων εργαλείων ώστε το φαγητό να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ο σωστός καθαρισμός του τηγανιού είναι επίσης κρίσιμος· καλό είναι να αποφεύγονται οι γρατζουνιές ώστε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα. Τέλος, η χρήση κατάλληλων καθαριστικών μπορεί να βοηθήσει στον γρήγορο και αποτελεσματικό καθαρισμό των λιπαρών επιφανειών.