«Ποπ κορν αντί για πατατάκια» κι άλλες 4 αλλαγές στην καθημερινότητα για πιο υγιές έντερο

Με ένα απλό scroll στα social media, ξεπηδούν από παντού αμέτρητα προϊόντα που υπόσχονται να «βελτιώσουν την υγεία του εντέρου».

Η φροντίδα του μικροβιώματος –των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα– έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές θέμα συζήτησης ανάμεσα στους διατροφολόγους, καθώς η δυσλειτουργία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει άμεσα «τα πάντα: από την πέψη και την ανοσία μέχρι τη διάθεση και τον ύπνο», όπως γράφει ο Dr Xand στο BBC.

Η υγεία του εντέρου βασίζεται στην ισορροπία των σωστών βακτηρίων και στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ώστε το πεπτικό να λειτουργεί ομαλά και το σώμα να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση.

Το «μυστικό» για τη σωστή λειτουργία του εντέρου «είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζετε», σημειώνει ο Dr Xand, προτείνοντας μερικά πρακτικά tips. Όπως σχολιάζει, «αντί να ξοδεύετε χρήματα σε ακριβά προβιοτικά ποτά ή σνακ, δοκιμάστε πέντε απλές διατροφικές αλλαγές που θα δώσουν φυσική ώθηση στο έντερό σας».

Οι εναλλακτικές προτάσεις του Dr Xand είναι οι εξής:

1. Αντικαταστήστε τα πατατάκια με ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι δημητριακό ολικής άλεσης, γεμάτο φυτικές ίνες που τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Είναι επίσης πιο ελαφρύ και λιγότερο επεξεργασμένο σε σχέση με τα κλασικά πατατάκια.

2. Αντικαταστήστε τα γλυκά με αποξηραμένα φρούτα

Αν λατρεύετε τα ζαχαρωτά, αυτή η αλλαγή ίσως σας δυσκολέψει στην αρχή. Ωστόσο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι σταφίδες ή οι χουρμάδες ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκό, ενώ προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυσικά σάκχαρα – ευεργετικά τόσο για το έντερο όσο και για τα επίπεδα ενέργειας.

3. Προσθέστε φακές ή ρεβίθια στη σάλτσα σας

Τα όσπρια είναι γεμάτα πρεβιοτικές ίνες που λειτουργούν ως «τροφή» για τα καλά βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, προσθέτουν υφή και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθιστώντας το γεύμα πιο θρεπτικό και μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος χωρίς να στερείστε γεύση.

4. Αντικαταστήστε τους ξηρούς καρπούς με γεύση με φυσικούς

Οι καραμελωμένοι ή αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν συχνά υπερβολικό αλάτι και ζάχαρη. Οι φυσικοί ξηροί καρποί, αντίθετα, παρέχουν καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, χωρίς τα πρόσθετα που το έντερό σας θα προτιμούσε να αποφύγει.

5. Αντικαταστήστε το παγωτό με κατεψυγμένα φρούτα και κεφίρ

Το παγωτό μπορεί να ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες, όμως τα κατεψυγμένα μούρα με κεφίρ προσφέρουν φυσική γλυκύτητα, αντιοξειδωτικά και ζωντανές καλλιέργειες που ενισχύουν το μικροβίωμα.

Το πιο σημαντικό για την υγεία του εντέρου -και συνολικά του οργανισμού- είναι να υπάρχει ποικιλία τροφών ολικής άλεσης πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Όσο για τα συμπληρώματα και τα προβιοτικά, οι ειδικοί συμφωνούν: δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι προσφέρουν οφέλη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα, όπως ροφήματα ή σκόνες που υπόσχονται «θαύματα», κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ – ένα έξοδο που θεωρείται περιττό.