Δύο all time classic συνταγές, που θυμίζουν καλοκαίρια, μαμά και παρουσιάστηκαν στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno».
Κλασικό παστίτσιο
Τα υλικά
Για τη μπεσαμέλ:
- 100 γρ βούτυρο
- 100 γρ αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κγ μοσχοκάρυδο
- 200 γρ τριμμένη γραβιέρα
- 2 αυγά
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον κιμά:
- 600 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κσ θυμάρι φρέσκο
- 80 ml κόκκινο κρασί
- 1 κσ πελτέ
- 400 γρ κονκασέ ντομάτα
- 1 στικ κανέλας
- 4 γαρύφαλλα
- 2 φύλλα δάφνης
Για τη σύνθεση:
350 γρ μακαρόνια νο2
Η διαδικασία
Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν.
Για τον κιμά:
- Σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι, βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά: το μπαχάρι, την κανέλα, μοσχοκάρυδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας στον κιμά και ανακατεύουμε καλά.
Για τη μπεσαμέλ:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μείγμα (ρου).
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα (όχι από το ψυγείο), ενώ ανακατεύουμε ταυτόχρονα – αν βγει πολύ υγρό το μείγμα προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να δέσει.
- Σο τέλος προσθέτουμε στη ρου το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη γραβιέρα.
Για το παστίτσιο:
- Σε ένα ταψί βάζουμε τα μακαρόνια, απλώνουμε από πάνω τον κιμά και ρίχνουμε στο τέλος και τη μπεσαμέλ.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
- Όταν έχει ετοιμαστεί το παστίτσιο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ιμάμ μπαϊλντί
Τα υλικά:
- 10 τσακώνικες μελιτζάνες
- 6 κρεμμύδια λευκά
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 6 τριμμένες ντομάτες
- 1 ματσάκι μαϊντανός
- 80 γρ μέλι
- 1 κγ μπούκοβο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 200 γρ φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
Το μυστικό:
Το ιμάμ μπαϊλντί θεωρείται ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό, καθώς αυτή την εποχή οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους.
Η διαδικασία:
- Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε το σκορδόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε.
- Μετά από λίγο ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και περιμένουμε να γίνει η σάλτσα.
- Την ίδια ώρα παίρνουμε τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε και τις βάζουμε στο φούρνο για να μαλακώσει, για να βγάλει την υγρασία της.
- Μόλις οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις «ανοίγουμε» και προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.