Παστίτσιο και Ιμάμ μπαϊλντί: Δύο κλασικές και αγαπημένες συνταγές

Δύο all time classic συνταγές, που θυμίζουν καλοκαίρια, μαμά και παρουσιάστηκαν στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno».

Κλασικό παστίτσιο

Τα υλικά

Για τη μπεσαμέλ:

  • 100 γρ βούτυρο
  • 100 γρ αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 κγ μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ τριμμένη γραβιέρα
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον κιμά:

  • 600 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κσ θυμάρι φρέσκο
  • 80 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κσ πελτέ
  • 400 γρ κονκασέ ντομάτα
  • 1 στικ κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα
  • 2 φύλλα δάφνης

Για τη σύνθεση:

350 γρ μακαρόνια νο2

Η διαδικασία

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν.

Για τον κιμά:

  • Σε ένα ζεστό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι, βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά: το μπαχάρι, την κανέλα, μοσχοκάρυδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας στον κιμά και ανακατεύουμε καλά.

Για τη μπεσαμέλ:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μείγμα (ρου).
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα (όχι από το ψυγείο), ενώ ανακατεύουμε ταυτόχρονα – αν βγει πολύ υγρό το μείγμα προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να δέσει.
  • Σο τέλος προσθέτουμε στη ρου το μοσχοκάρυδο και την τριμμένη γραβιέρα.

Για το παστίτσιο:

  • Σε ένα ταψί βάζουμε τα μακαρόνια, απλώνουμε από πάνω τον κιμά και ρίχνουμε στο τέλος και τη μπεσαμέλ.
  • Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
  • Όταν έχει ετοιμαστεί το παστίτσιο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Ιμάμ μπαϊλντί

Τα υλικά:

  • 10 τσακώνικες μελιτζάνες
  • 6 κρεμμύδια λευκά
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 6 τριμμένες ντομάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 80 γρ μέλι
  • 1 κγ μπούκοβο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Το μυστικό:

Το ιμάμ μπαϊλντί θεωρείται ένα άκρως καλοκαιρινό φαγητό, καθώς αυτή την εποχή οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους.

Η διαδικασία:

  • Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε το σκορδόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, λίγο μπούκοβο και ανακατεύουμε.
  • Μετά από λίγο ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και περιμένουμε να γίνει η σάλτσα.
  • Την ίδια ώρα παίρνουμε τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε και τις βάζουμε στο φούρνο για να μαλακώσει, για να βγάλει την υγρασία της.
  • Μόλις οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις «ανοίγουμε» και προσθέτουμε μέσα τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.