Ας το παραδεχτούμε: το παγωτό είναι από τους βασικούς λόγους που όλοι ανυπομονούμε για το καλοκαίρι.
Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι πως κρύβει και μια σκοτεινή πλευρά. Είναι γεμάτο ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, κάτι που –αν το τρως κάθε μέρα– μπορεί εύκολα να σας οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Και η αύξηση του βάρους δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα: η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα κορεσμένα λιπαρά, από την άλλη, επιβαρύνουν την καρδιά και τα αγγεία όταν καταναλώνονται συστηματικά.
Τα καλά νέα; Υπάρχουν πιο light επιλογές για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σου για κάτι δροσιστικό και γλυκό, χωρίς τύψετε.
Τα λεγόμενα «παγωτά διαίτης» που κυκλοφορούν παντού τα τελευταία χρόνια ίσως να μην είναι τελικά τόσο αθώα όσο νομίζετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τα κλασικά παγωτά σε θερμίδες και θρεπτική αξία. Περιέχουν γλυκαντικά όπως η μαλτιτόλη και η ερυθριτόλη, τα οποία –αν και καλύτερες επιλογές από τη ζάχαρη– καλό είναι να μην τα καταναλώνετε καθημερινά. Επιπλέον, μπορεί να σου προκαλέσουν στομαχικές ενοχλήσετε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτά τα παγωτά είναι συνήθως ακριβά και… καθόλου χορταστικά, αφού δεν περιέχουν φυτικές ίνες.
Nice cream: Η εύκολη συνταγή για «παγωτό» μπανάνα σε 5 λεπτά
Αν θέλετε κάτι πραγματικά υγιεινό, οικονομικό και γευστικό, η λύση είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζεις. Το λεγόμενο nice cream είναι το απόλυτο hack: φτιάχνεται με βασικό υλικό τις μπανάνες και ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε από πριν είναι να κόψεις σε ροδέλες 2-3 πολύ ώριμες μπανάνες και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη.
Αυτό το «παγωτό» δεν περιέχει βούτυρο, ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά. Όλη η γλύκα προέρχεται φυσικά από τις μπανάνες, οι οποίες είναι γεμάτες φυτικές ίνες και κάλιο – ιδανικές για κορεσμό αλλά και για την υγεία του εντέρου σας. Επιπλέον, έχει λίγες θερμίδες, γι’ αυτό και είναι τέλειο για όσους προσπαθούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.
Βασικά υλικά
- 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες σε ροδέλες (κατεψυγμένες)
- 50 mL γάλα (ζωικό ή φυτικό)
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γλ. μέλι
- 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 1 κ.σ. σκόνη κακάο
- ½ κούπα κατεψυγμένες φράουλες
Εκτέλεση
- Βάλτε όλα τα υλικά στο multi.
- Χτυπήστε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κρεμώδες μείγμα.
- Απολαύστε το αμέσως ή –αν θέλετε πιο σφιχτή υφή– βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 30-60 λεπτά.
- Μπορείτε να το σερβίρετε με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή το αγαπημένο σας σιρόπι.