Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού όταν προσπαθεί να προστατευθεί από κάποιον τραυματισμό, μικρόβιο ή τοξική ουσία. Σε οξείες καταστάσεις, όπως μια μόλυνση ή ένα χτύπημα, η φλεγμονή είναι ωφέλιμη και απαραίτητη για την επούλωση. Όταν όμως γίνεται χρόνια και παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό και να συμβάλει στην εμφάνιση παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα ή ακόμη και ο καρκίνος.
Η επιστήμη έχει δείξει ότι ορισμένες τροφές, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή και να στηρίξουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο χυμός που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής
Ο χυμός καρότο με κουρκουμά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα φυσικό «όπλο» για τον οργανισμό, μειώνοντας τη φλεγμονή και ενισχύοντας την άμυνά του.
Σύμφωνα με το Very Well Health, η τακτική κατανάλωση αυτού του χυμού δεν βοηθά μόνο στη μείωση της φλεγμονής, αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν μάλιστα προσθέσετε τζίντζερ και λίγο μαύρο πιπέρι, μπορείτε να απολαύσετε μια πιο έντονη γεύση και ταυτόχρονα να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τα οφέλη που προσφέρει αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα.
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για την κουρκουμίνη, την ενεργή του ουσία, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις. Χάρη σε αυτήν την ιδιότητα μπορεί να ανακουφίσει από τη χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται σε παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ενώ παράλληλα φαίνεται πως δρα προστατευτικά απέναντι στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και την άνοια, μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η επίδραση. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κουρκουμίνη συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, αποτρέποντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παράλληλα, τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή άλφα- και βήτα-καροτίνης, αντιοξειδωτικών που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βήτα-καροτίνη συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, δηλαδή την ανισορροπία ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά και τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Παράλληλα, ενώσεις όπως η φαλκαρινόλη, που επίσης περιέχονται στα καρότα, ενισχύουν τη δράση αυτή περιορίζοντας την απελευθέρωση φλεγμονωδών πρωτεϊνών και συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.
Τι να προσθέσετε στο χυμό για ακόμα πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Αν και πολλοί συνηθίζουν να πίνουν τον χυμό απλό, συνδυάζοντας μόνο καρότο και φρέσκο ή τριμμένο κουρκουμά, η προσθήκη ορισμένων επιπλέον συστατικών, όπως το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι και ο χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να απογειώσει τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη για την υγεία. Όπως εξηγεί η Jamie Mok, κλινική διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics, ο συνδυασμός αυτών των συστατικών λειτουργεί συσσωρευτικά, ενισχύοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Πιο συγκεκριμένα, το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη, μια ουσία που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά την κουρκουμίνη, το τζίντζερ συνδυάζεται με τον κουρκουμά δημιουργώντας ένα αντιοξειδωτικό «ελιξίριο» με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως σημειώνει η Mok, το τζίντζερ έχει επιπλέον αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή ανάπτυξης βακτηρίων στον οργανισμό.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν το χυμό με καρότο και κουρκουμά
Παρότι για τους περισσότερους ανθρώπους ο χυμός αυτός θεωρείται ασφαλής και ιδιαίτερα ωφέλιμος, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου καλό είναι να αποφεύγεται. Ο κουρκουμάς έχει αντιπηκτική δράση, επομένως άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη, υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή βρίσκονται σε θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα θα πρέπει να είναι προσεκτικά. Επίσης, σε όσους έχουν προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, η κατανάλωσή του μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τη συχνή ή καθημερινή κατανάλωση μη ενδεδειγμένη.
Για όλους τους υπόλοιπους, ένα μικρό σφηνάκι από αυτό το ρόφημα, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αποτελέσει μια απλή αλλά αποτελεσματική συνήθεια που θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός καρότου, κουρκουμά και τζίντζερ αποτελεί μια ασφαλή και ωφέλιμη επιλογή για τους περισσότερους, η οποία μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.