Ο λόγος που δεν πρέπει να ρίχνετε βραστό νερό στον νεροχύτη σας

Το να αδειάζετε μια κατσαρόλα με καυτό νερό στον νεροχύτη έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για πολλές κουζίνες: νερό από ζυμαρικά, νερό από βρασμένα λαχανικά, ακόμη και νερό που χρησιμοποιήσατε για καθάρισμα με σόδα και ξίδι. Παρότι μοιάζει πρακτικό, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε σύγχρονα σπίτια με πλαστικούς σωλήνες PVC, το βραστό νερό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που μπορείτε να φανταστείτε.

Οι σωλήνες PVC δεν είναι σχεδιασμένοι να αντέχουν ακραίες θερμοκρασίες. Το βραστό νερό φτάνει τους 100°C και όταν πέφτει σε αποχέτευση που αδειάζει αργά ή έχει μερικό φράξιμο, η θερμότητα μένει παγιδευμένη περισσότερο χρόνο. Αυτό μπορεί να μαλακώσει το υλικό, να φθείρει τα τοιχώματα ή να αποδυναμώσει τις κόλλες που ενώνουν τους σωλήνες. Σε παλαιότερα σπίτια με σωλήνες από χυτοσίδηρο ή χαλκό ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά στις σύγχρονες υδραυλικές εγκαταστάσεις η θερμοκρασία του βραστού νερού ξεπερνά κατά πολύ τα ασφαλή όρια. Αντί να «ξεμπλοκάρετε» την αποχέτευση, συχνά το μόνο που καταφέρνετε είναι να μετακινήσετε το φράξιμο πιο βαθιά στο σύστημα.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να αφήνετε το καυτό νερό να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το αδειάσετε. Αν βιάζεστε, τρέξτε ταυτόχρονα κρύο νερό από τη βρύση ώστε να πέσει η θερμοκρασία μέσα στους σωλήνες. Στις περιπτώσεις που η αποχέτευση έχει μπλοκαριστεί, οι ειδικοί προτείνουν να καθαρίσετε το σιφόνι. Αν ο νεροχύτης δεν αδειάζει καθόλου, χρησιμοποιήστε έμβολο με συνεχή, σταθερή πίεση. Εάν το πρόβλημα επιμένει, η επίσκεψη υδραυλικού είναι η πιο ασφαλής επιλογή, καθώς ένα σοβαρό φράξιμο μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες φθορές αν το πιέσετε με λάθος τρόπο, σύμφωνα με το Yahoo.

Το συμπέρασμα είναι απλό: όσο αθώο κι αν μοιάζει, το βραστό νερό δεν είναι φίλος των σωλήνων σας. Με λίγη προσοχή και σωστή διαχείριση, μπορείτε να αποφύγετε ζημιές που κοστίζουν και ταλαιπωρούν, διατηρώντας το σύστημα της κουζίνας σας για περισσότερο καιρό σε άριστη κατάσταση.