Αν σου έχει τύχει να βράσεις μακαρόνια και να κολλήσουν όλα μεταξύ τους σε μια άμορφη μάζα, υπάρχει ένα έξυπνο κόλπο που μπορεί να σου λύσει τα χέρια και αυτό δεν είναι άλλο από το να προσθέσεις λίγο ξίδι στο νερό του βρασμού.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μια κουταλιά της σούπας ξίδι ανά λίτρο νερού μπορεί να κάνει διαφορά. Το ξίδι ρυθμίζει το pH του νερού και «μπλοκάρει» το άμυλο που βγάζουν τα ζυμαρικά, ώστε να μην γίνονται κολλώδη.
Τι κερδίζεις;
- Τα ζυμαρικά δεν κολλάνε μεταξύ τους
- Η υφή τους γίνεται πιο ευχάριστη, πιο «al dente»
- Η ελαφριά οξύτητα που δίνει το ξίδι ενισχύει τη γεύση του πιάτου — ειδικά αν βάλεις μηλόξιδο ή ξίδι ρυζιού
- Είτε χρησιμοποιείς ξηρά ζυμαρικά του εμπορίου, είτε χειροποίητα, είτε χωρίς γλουτένη, το κόλπο πιάνει.
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία την επόμενη φορά που θα φτιάξεις μακαρόνια.