Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα κρητικά φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες και μας χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.
Ποια όμως είναι τα κορυφαία καλοκαιρινά φρούτα της Κρήτης που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε στη διατροφή μας;
Καρπούζι: Ο βασιλιάς της ενυδάτωσης
Το καρπούζι είναι αναμφισβήτητα το καλοκαιρινό φρούτο-σύμβολο. Με περιεκτικότητα σε νερό που ξεπερνά το 90%, είναι ο ιδανικός τρόπος να παραμείνουμε ενυδατωμένοι τις ζεστές μέρες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική φθορά και μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον ήλιο.
Πεπόνι: Δροσιά και θρεπτικά συστατικά
Το πεπόνι, με το γλυκό άρωμα και την αναζωογονητική του γεύση, είναι άλλο ένα διαμάντι του κρητικού καλοκαιριού. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και β-καροτίνης (πρόδρομος της βιταμίνης Α), η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος. Περιέχει επίσης κάλιο και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Σύκα: Η γλυκιά ενέργεια
Τα σύκα, φρέσκα και ζουμερά, είναι μια πραγματική απόλαυση. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην πέψη και προσφέρουν παρατεταμένο κορεσμό. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, απαραίτητα για την υγεία των οστών και τη λειτουργία των μυών.
Σταφύλια: Ο αντιοξειδωτικός θησαυρός
Τα σταφύλια, είτε λευκά είτε κόκκινα, είναι ένας θησαυρός αντιοξειδωτικών, κυρίως ρεσβερατρόλης, η οποία έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ και Β6, ενώ προσφέρουν άμεση ενέργεια λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχουν.
Δαμάσκηνα: Για την καλή λειτουργία του εντέρου
Τα δαμάσκηνα, με τη γλυκόξινη γεύση τους, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βοηθούν στην πέψη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, παρέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό.
Φρέσκα και εποχιακά: Επιλέγετε πάντα φρούτα που είναι στην εποχή τους για να απολαμβάνετε το μέγιστο των θρεπτικών τους συστατικών και της γεύσης τους.
Ποικιλία: Εντάξτε στη διατροφή σας μια ποικιλία φρούτων για να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Ωμά ή σε σαλάτες: Απολαύστε τα φρούτα ωμά, ως σνακ, ή προσθέστε τα σε δροσερές σαλάτες για ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα.
Χυμοί (με μέτρο): Αν φτιάχνετε χυμούς, προτιμήστε τους χωρίς προσθήκη ζάχαρης και καταναλώστε τους με μέτρο, καθώς χάνουν μέρος των φυτικών τους ινών.